A gyógyszercsapda: elkezdeni könnyű, abbahagyni lehetetlen

Azért fordulok Önhöz a kérdéseimmel, mert szeretnék meggyógyulni a depresszióból és abbahagyni a gyógyszerszedést. 1994-ben kerültem orvoshoz, mert nem tudtam megoldani az életem problémáit, amikor anyósomhoz költöztünk a férjemmel és kisgyerekünkkel, hogy felépítsük a házunkat, egyszer rosszul lettem, és sajnos úgy döntöttem, hogy orvoshoz fordulok. Ez már négy éve benne volt a gondolataimban, mert a gyermekünk megszületése után nagyon depressziós lettem. Ez akkor nem tudatosult, csak rossz hangulatom volt, nem volt erőm a feladataim elvégzéséhez, de mivel erős akaratom van, akármilyen nehéz volt is, csináltam a dolgom, de nem tudtam, hogy jöjjek ki ebből az állapotból. Az orvos antidepresszáns gyógyszereket írt ki, szedtem Prozac-ot, de az biztos, hogy utána még sokkal rosszabb állapotba kerültem, állandóan aludtam, annyira letompított a gyógyszer, hogy azt sem tudtam, mi bajom, eszembe sem jutott hogy a gyógyszert kellene abbahagynom, pedig utólag világosan látom, többet ártott nekem, mint használt, anélkül jobban rá lettem volna kényszerülve, hogy a gondjaimat valahogy megoldjam. Néhány éve Efectint szedek, ez legalább nem tompít, de kétségbe vagyok esve, mert nem tudom abbahagyni a gyógyszerszedést, több éve is próbálkoztam már vele egyszer vagy kétszer, siker nélkül, most pedig 2006 július elejétől augusztus végéig folyamatosan csökkentve próbáltam abbahagyni a gyógyszerszedést, szeptembertől december közepéig teljesen gyógyszer nélkül voltam, de december közepére már teljesen magamba fordultam, minden nagyon rossz volt, szerettem volna mindent felrúgni az életemben, de nem voltam benne biztos, hogy utána jobb lenne. Az a kérdésem, hogy 15 évi gyógyszerszedés után van-e bármilyen lehetőségem a gyógyszerszedés abbahagyására, vagy az idegrendszeremben már olyan maradandó változások keletkeztek, hogy én ettől a gyógyszertől nem tudok megszabadulni soha? Vagy jelentheti-e azt, hogy tényleg, én depressziós vagyok, és szükségem van a gyógyszerre? (A problémáimmal már tisztában vagyok, egy jó pszichológusnő segítségével önismeretet tanultam. Nem vagyok megelégedve az életemmel, de változtatni rajta úgy érzem, már nem tudok. Néha azt is gondolom, nem is lennék beteg, ha megváltozna az életem. Kérem, ha tud, válaszoljon a kérdésemre a gyógyszert illetően, illetve, ha problémáimmal kapcsolatosan tudna nekem segíteni a meglátásával.

Kommentár:
A levélíró hölgy története tipikus, és tragikusan általános. A szülés utáni depressziónak sok oka lehet, de egy biztos: soha senki nem bizonyította itt sem, hogy szerotoninhiány lépne fel. Leesnek a hormonszintek, a magzat elszívta az anya omega-3 készleteit, vitaminhiányok lépnek fel, és természetesen a szülés, majd az alaposan felborult életmód, pl. folyamatos kialvatlanság, aggódás, túlterheltség együttesen könnyen vezet kifáradáshoz, kimerüléshez, lehangoltsághoz. Ezt a pszichiátria azonnal begyömöszöli a depresszió kategóriába. A hölgy életében a következő megterhelő időszak a házépítés volt. Aki már túl van egy ilyenen, tudja mit jelent. Mi köze ennek a depresszióhoz? Semmi, hiszen pontosan tudjuk mi váltotta ki, s tudjuk, hogy mitől múlhat el: rendezni kell a dolgokat. Miért az ember agyát kezdik kezelni, mikor a körülményekkel van baj?
A hölgy sok-sok év után, amikor már sokadik szert írták fel neki teljesen indokolatlanul, ráébredt, hogy ez sehova nem vezet, csak mérgezi a szervezetét. Már rájött, talán későn, hogy problémái pszichés és kapcsolati természetűek. Tett is lépéseket ezek megoldására. Majd megpróbálta a szert elhagyni, s súlyos megvonási tünetek keletkeztek. Ezért inkább továbbszedte. A világon milliók és milliók szedik ezeket a szereket csak azért, mert egyszer elkezdték, és most már nem tudják abbahagyni. Ezt úgy nevezik, hogy súlyos függés. Ez az, ami a gyógyszeripar és a pszichiátria szerint nem létezik. A gyógyszeripar nem végez kutatásokat a megvonási tünetek kezelésére, és a pszichiátriát sem sokat izgatja, hogyan kell leállni ezekről a szerekről. Megvonják a vállukat: az ő dolguk a gyógyszer terjesztése. Ahogy a mosógépgyártók, a bútorgyártók és a többiek sem gondolkodnak azon, mit csinál a vevő, ha majd megunja az árút, amit tőlük vett. Nekik igazuk van. De az, aki egészségkárosító terméket forgalmaz, és az árú eladásakor nem figyelmezteti a vevőt, milyen súlyos kockázatoknak néz elébe, felelős az okozott károkért. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!