Whang és mtsi.: Depresszió és a hirtelen szívhalál és szívbetegség kockázata nőknél: Nurses' Health Study eredményei.

Forrás: Whang W, Kubzansky LD, Kawachi I, Rexrode KM, Kroenke CH, Glynn RJ, Garan H, Albert CM:.Depression and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease in women: results from the Nurses' Health Study. J Am Coll Cardiol. 2009 Mar 17;53(11):950-8.
Fordította: Szendi Gábor

Az utóbbi években egyre több vizsgálat lát napvilágot, amely az antidepresszánsok szívre gyakorolt negatív hatását mutatják ki. Ez különösen azért meghökkentő, mert manapság a gyógyszeriparnak már sikerült közhellyé tenni a kardiológiában, hogy egy infarktusos beteggel a legjobbat teszik, ha azonnal antidepresszánsra állítják.

A depressziót a szívbetegség szempontjából kockázati tényezőnek tekintik, és az infarktus utáni állapotban rosszabb prognózist és csökkent túlélési esélyt jelent. Számos vizsgálat azt jelzi, hogy ezt a rosszabb kimenetelt elsősorban a szívben fellépő ritmuszavarok okozzák. Nem világos, hogy a depresszió kezelése csökkenti-e az infarktusban kimenetelt rontó hatását. Kognitív terápia, ill. SSRI kezelés a vizsgálatok szerint nem javítja a túlélést. A szívbetegségek és depresszió közti kapcsolatot komoly vizsgálat egyelőre nem erősítette meg. Követéses vizsgálat eddig nem vizsgálta a depresszió és a hirtelen szívhalál kapcsolatát. (Hirtelen szívhalál szívritmuszavarból alakul ki akár egészséges szíven is. Ford. megj.) A Nővérek Egészégének Vizsgálata (The Nurses' Health Study) követéses vizsgálat, jó alkalmat jelentett ezen kapcsolat vizsgálatára. 1976 -tól 121 701 nővért kezdtek követni kérdőívekkel vizsgálva egészségük alakulását. A vizsgálatból a szívbetegeket eleve kizárták. Jelen vizsgálatban sem a depresszió pontszám, sem az antidepresszáns szedés nem állt kapcsolatban a nem halálos szívtünetekkel. Korábbi vizsgálatok, melyek a depresszió és szívbetegség kapcsolatát vizsgálták, ugyancsak ellentmondásos eredményre vezettek. A jelen vizsgálat fontos eredménye viszont, hogy az antidepresszánst szedők közt szignifikánsan gyakoribb, 3.3-szor gyakoribb volt a hirtelen szívhalál. A hirtelen szívhalál valószínűsége nem függött össze a depresszió mértékével, csupán az antidepresszáns szedéssel. Valójában korábban más vizsgálat is magasabbnak találta a halálozás arányáét szívelégtelenségben szenvedő betegek körében, ha azok antidepresszánst szedtek.

A vizsgálat végkövetkeztetése, hogy bár az egyéni kockázatnövekedés kicsi, népesség szinten az antidepresszánsok szívritmuszavart okozó hatása és a hirtelen szívhalál megnövekedett kockázata komoly tényező lehet. E lehetséges kockázatot különösen azért kell átértékelni, írják a szerzők, mert az antidepresszánsokról mostanában az derült ki, hogy nem olyan hatásosak depresszió kezelésében, mint korábban gondolták. Sürgősen szükség volna olyan nagy betegszámú vizsgálatra,amely képes kimutatni az SSRI antidepresszánsok arritmiát fokozó hatását. A SADHART a Zoloft (sertralin) biztonságosságát volt hivatott vizsgálni szívbetegek körében, azonban olyan csekély a betegszám, hogy nemképe skimutatni a halálos kockázatokat.

Kapcsolódó cikkek:

Szendi Gábor: Antidepresszáns, sztrók, infarktus és rendellenes vérzések
Szendi Gábor: Az antidepresszánsok szedése súlyos szív és érrendszeri kockázattal járhat.
Az antidepresszámsok rendellenes vérzést okozhatnak 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!