-->
 

Az antidepresszáns gyógyszerek majdnem nullára csökkentik a betegek spermaszámát

Fordította: Szabó Edina

Forrás: NewsTarget 2006 okt. 24.

 

Az antidepresszáns gyógyszerek használata súlyosan csökkentheti a férfiak sperma számát, az „American Society for Reproductive Medicine” new orleans-i konferenciáján nemrég bemutatott esettanulmány szerint.

A new yorki Cornell Medical Center-ben dolgozó Dr Peter Schlegel, kollégáival nemrégiben két férfit kezelt meddőség miatt, és megfigyelték , hogy amikor mindkét páciens abbahagyta a nekik felírt antidepresszáns - szelektív szerotonin visszavétel gátló vagyis SSRI –k - szedését, spermium számuk drasztikusan megnövekedett. Schlegel megfigyelte, hogy amikor a két férfi újrakezdte a gyógyszer szedését , akkor a termékenységi problémák visszatértek.

Egy páciens citalopramot (Seropram, Cipramil, Dalsan, Citapram, Citramil , stb.) míg a másik sertralint (Zoloft) szedett. A második páciens átállt a venlaflaxinra –(Effectin, Effexor) és spermium száma ismét leesett közel nullára.

Schlegel úgy véli, mivel az SSRI-ok mind a spermaszámra, mind a spermák mozgékonyságára hatnak, az antidepresszánsok talán megakadályozzák a spermiumokat, hogy elérjenek a később kilövelendő ondóba.

A gyógyszerszedés előtt a pácienseknek normális számú és mozgásképességű spermái voltak – mondta Schlegel. A gyógyszeres kezelés hatására mindkettőnél mindkét mutató leromlott. Ugyanazok a páciensek, akik elkezdik és abbahagyják a gyógyszerszedést, ugyanazt a változási mintát mutatják. Ez erős összefüggést mutat.

Az USA Élelmezés- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2004 –ben előírta , hogy a legtöbb SSRI gyógyszert a szervezet legszigorúbb , ún. „fekete keretes” feliratával lássák el, amely felhívja a figyelmet az öngyilkossági hajlam veszélyének növekedésére. A gyógyszerek másik komoly mellékhatása az impotencia és a késleltetett ejakuláció.

Allen Pacey, a Sheffield Egyetem andrológiai előadója azt mondta: „Úgy tűnik , hogy jelentős az egybeesés. Úgy tűnik, hogy ez egy eddig ismeretlen mellékhatása a gyógyszereknek , melyek csak most kerülnek napvilágra.

Schlegel vizsgálata összekapcsolva a csökkent spermium számot az SSRI-ok használatával, arra figyelmeztet, hogy tucatnyi páciens számolt be hasonló mellékhatásról.

Mivel kevés páciens vett részt a vizsgálatban, a tanulmány megállapításai további megerősítést igényelnek - mondta Schlegel. Egy klinikai vizsgálat, 30 Zoloftot szedő páciens bevonásával, megkezdődött Schlegel eredményeinek bizonyítására.

A kutatók figyelmeztettek arra, hogy az SSRI –t szedők, az alacsony spermiumszám fölötti aggodalmukban ne változtassanak a gyógyszer használatán szakemberrel történő konzultáció nélkül.

Kommentár:
Ezúton is köszönöm Szabó Edinának a lelkes fordításait. Szívesen látok más önkéntes munkatársakat is!

A fentebb leírt jelenség régóta ismert (lásd. Depreszióipar könyvem mintafejezetét), az antidepresszánsok libidócsökkentő hatása a nemi hormonok termelődésének leállításán keresztül jön létre. Ennek logikus következménye a spermiumszám csökkenés, vagy nőknél a peteérés elmaradása. Az, hogy a hivatalos tudomány 10-15 év késéssel vesz tudomást egy jelenségről, csupán azt jelzi, mennyi idő kell még annak belátására, hogy e szerek általában hatástalanok és több kárt okoznak, mint amennyit használnak. Tekintve, hogy a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek jelentős hangulatjavító hatásuk van, ezek szintjének csökkenése antidepresszáns szedés alatt csak tovább erősíti a képet, hogy az „antidepresszáns” hatás valójában inkább „depresszáns” hatás, mint azt sokan tapasztalják. Az olvasó figyelmébe ajánlom „Megélhetési tudomány?” című előadásomat, amely rávilágít arra, miért kell annyiszor felfedezni azt, ami elvileg régóta tudható.

 

Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!