Az antidepresszámsok rendellenes vérzést okozhatnak

Növekvő méhen belüli, és gyomorbélrendszeren belüli vérzést tapasztalnak az új gyógyszerszedők körében

WebMD Medical News 2004, nov 22

Fordította: Váradi Judit

Azok, akik éppen antidepresszánst kezdenek szedni, vegyék tudomásul, hogy a gyógyszer az új kutatások szerint növelheti a vérzés kockázatát.

A kutatók azt állítják, hogy az antidepresszánsokkal összefüggő vérzés kockázatát az agyban lévő szerotonin okozza, egy kémiai üzenetátadó anyag, amely a depresszióban és a szorongásban játszik szerepet. A legtöbb antidepresszáns ha a szerotoninra. Néhány antidepresszáns, az ún. szelektív szerotonin visszavételt megakadályozó antidepresszánsok (SSRI-ok), mint pl. a Paxil, Prozac, és a Zoloft, sokkal erősebben hatnak erre a kémiai anyagra mint más antidepresszánsok. Ezt a felfedezést a The Archives of Internal Medicine mai számában közölték.

A rossz hangulatra való hatása mellett, a szerotonin a véralvadásban is szerepet játszik. Korábbi vizsgálatok már összefüggést mutattak ki az SSRI-ok használata és a rendellenes vérzések között, különösen az erőteljes méhen és gyomor bélrendszeren belüli vérzések között. A bizonyítékokat egyelőre nem tartják meggyőzőnek.

Az új vizsgálatban, Welmoed E. E. Meijer és kollégái Hollandiában 64.000 antidepresszánst szedő beteg orvosi adatait vizsgálták. Azokat a betegeket, akik legalább egy éve szednek antidepresszánst, de korábban egyáltalán nem szedték, "új" használóknak tekintették. 196 esetben tapasztaltak rendellenes vérzést. Ezeknek körülbelül a felét rendellenes méhen belüli vérzés miatt kórházban ápolták. 16 %-uk gyomor és bélrendszeren belüli vérzéstől, 10 %-uk agyvérzéstől, egyötödük ízületi, orr vagy hólyagon belüli vérzéstől szenvedett, mely miatt kórházban kellett őket ápolni.

A kórházi ápolás kockázata növekedett azoknál a gyógyszereknél, amelyek erős hatással vannak a szerotoninra. Az antidepresszánsok általában azáltal hatnak, hogy szerotonint és más vegyületeket bocsátanak ki az agyba.

A szerotoninra legerősebb hatással bíró antidepresszánsokat szedő betegeknél 2,6 szor nagyobb a rendellenes vérzés kockázata, mint az alacsonyabb hatású gyógyszereket szedőknél. Az azonnal ható antidepresszánsok esetében a kockázat csaknem a duplájára nő.

A legnagyobb szerotonin hatású antidepresszánsok a Prozac, a Zoloft, és a Paxil. Az Anafranil, egy másik típusba tartozó antidepresszáns, melyet a kényszerbetetgség kezelésében alkalmaznak, szintén erős hatású gyógyszer. Közepes szerotonin kiváltó hatású antidepresszánsok közé tartozik az Effexor és a Celexa. A Remeron, a Serzone, a Doxepin, és a Wellbutrin kis hatással bír a szerotoninra.

Mindez csak az orvosi adatokon alapuló előzetes vizsgálat. Ha Ön antidepresszánst szed, forduljon orvosához, hogy megvitassák a gyógyszer előnyeit és a kezelés kockázatait. Ne hagyja abba az antidepresszáns szedését anélkül, hogy orvosával azt megbeszélte volna.

Kommentár

A vérzékenységet tovább fokozhatja, ha valaki aszpirint, vagy más véralvadásgátlót/vérfolyósítót is szed, ami nem ritka, különösen idős korban. Különösen veszélyes, s erre a cikk nem is hívja fel a figyelmet, hogy műtétek után a vérzékenységet fokozó szer lassíthatja a sebgyógyulást, a seb szétnyílásához vezethet, s belső szervi műtétek esetén ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Kommentár helyett olvassa el egy levélíró esetét, ami valószínűleg mindennapos, csak senki nem ismeri fel. Mert sajnos kevés orvos gondol ilyen alattomos melékhatásokra, gondolván, hogy az antidepresszánsok az agyra hatnak, és nem a sebre. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!