64 Millió dolláros ítélet született a Paxillal szemben

Forrás: Foxnews.com
Fordította: Szendi Gábor

Azok a szülők, akik Paxilt (Seroxat, Paroxat) váltottak ki gyermekeik részére, most visszaigényelhetik (az USA-ban) a gyógyszer árát abból a 64 milliós kártérítési keretből, amit a bíróság ítélt meg a gyógyszercéggel szemben indított, a fogyasztókat a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban félrevezető tájékoztatása miatt.

Az ítélet szerint, amit áprilisban hirdettek ki az Illionis állam Madison megyei bíróságán, és a múlt héten vált jogerőssé, a szülők, ha bizonyítják, hogy a GlaxoSmithKline Paxiljából vásároltak, visszakaphatják a gyógyszer árát.

Akiknek nincs meg a receptjük vagy blokkjuk, 100 dollárnyi kártérítést így is kaphatnak, ha nyilatkozatot tesznek a vásárlásról.

A nyilatkozat űrlapja elérhető a http://www.paxilpediatricsettlement.com/ címen, aug. 31-ig kell benyújtani.

A 2004-es per megegyezésében az angliai székhelyű GlaxoSmithKline tagadja, hogy gyermekeknek reklámozta a szert, miközben visszatartotta az információkat a negatív mellékhatásokról, beleértve a fokozott öngyilkossági viselkedést.

"Hisszük, hogy felelősen viselkedtünk, és szándékosan nem tettünk rosszat", mondta Mary Anne Rhyne, az amerikai szóvivő asszony. "Azért egyeztünk meg, hogy lezárjuk ezt az ügyet".

A felperes ügyvédi költsége 16 millió dollár, ami levonásra kerül a kártérítési keretből.

A megegyezés nem kötelezi a GlaxoSmithKline-t arra, hogy figyelmeztesse a visszafizetésre jogosultakat. Ami pénzt marad a kártérítési keretből, azt visszakapja a cég.

Bárki, akit személyes károsodás ért, beleértve azon szülőket, akiknek gyermeke öngyilkosságot követett el, vagy azok a biztosítók ill. állami szervek, akik fizették a gyógyszerköltségeket, továbbra is perelhetik a GlaxoSmithKline-t,

A múlt évben az orvosoknak írott levelében a GlaxoSmithKline és az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) figyelmeztetést adott ki, miszerint 15000 páciens adatai alapján a Paxil fiatalkorúakban megnöveli az öngyilkossági késztetést. Az FDA jelentése szerint a vizsgálatokban 11 nem halálos öngyilkossági kísérlet történt gyógyszer hatására, míg a placebocsoportban mindössze 1 kísérlet történt.

Mivel az öngyilkossági kísérletek száma kicsi, az FDA szerint "óvatosan kell injterpretálni" ezt. A vizsgálatok betegei depresszióban szenvedtek.

 

 

Kommentár:

A gyógyszercégek tárgyalási stratégiája a perekben mindig ugyanaz: utolsó pillanatban, mikor már veszve látják az ügyet, megegyezést ajánlanak, ekkor ugyanis nem születik elmarasztaló ítélet, és úgy propagálhatják magukat, mint akik altruista módon inkább fizetnek, minthogy kétségbe vonják a szerintük alaptalan vádakat.

Persze mit ér a gyógyszer árának visszafizetése azokkal a szenvedésekkel szemben, amit gyermekek és szülők átéltek a gyógyszer szedése, majd elhagyása során. Az emberi szenvedések egy per során közömbös számokká válnak, s végül - ha egyáltalán történik igazságtétel - nevetséges ítéletek születnek. Egy cég hamisított vizsgálatokkal félrevezeti az embereket, kockára teszi gyermekeik életét - végül azzal büntetik, hogy fizesse vissza annak, aki időben észbe kap, a tabletta árát. Olyan ez az ítélet, mint amikor egy tömeges ételmérgezés után az ételmérgezést okozó cég büntetése annyi volna, hogy aki akarja, visszakaphatja az akár halált is okozó fertőzött élelmiszer árát. De gyárthatja tovább a mérgezett ételt, azét sem büntetik meg, mert tudta, hogy mérgezett, mégis árulta, csupán ezentúl rá kell írnia, hogy az étel mérgezett. De ezt követően szorgalmasan telekürtölheti a médiát azzal, hogy eltúlzottak voltak a gyógyszerhatóság aggodalmai, s megrendelhet elemzéseket, amelyek azt igazolják, hogy az "előnyök meghaladják a kockázatokat". Vagyis 10 gyerek nyugodtan meghalhat, mert ezalatt állítólag 30-at mentenek meg. A baj csak az, hogy létezne más, kevésbé veszélyes gyógymód is, pl. pszichoterápia, és hogy akinek meghal a gyermeke, azt nem vigasztalja, hogy állítólag más gyermeke meg éppen a gyógyszerszedés miatt maradt életben.

Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!