Az amerikai gyógyszerhatóság újabb figyelmeztetésre készül az SSRI-ok öngyilkosságfokozó hatása miatt

Forrás: Scientific American (Lisa Richwine, Reuters) -

Fordította, kommentálta: Szendi Gábor

Az FDA (amerikai gyógyszerhatóság) tanácsadó testülete 2006 dec. 13-án úgy döntött, hogy az antidepresszánsokkal kapcsolatban szükséges az a figyelmeztetés, hogy ezek fokozzák az öngyilkossági gondolatok és viselkedés kockázatát fiatal felnőtteknél 25 éves korig.

Ezzel az információval kell kiegészíteni a jelenlegi fekete keretes figyelmeztetést, amely eddig arra figyelmeztetett, hogy a kezelést követően gyerekeknél és tinédzsereknél fokozott öngyilkossági kockázat várható. A bizottság 6:2 arányban szavazta meg a javaslatot.

Az antidepresszánsok forgalma 2005-ben 12.5 milliárd dollár volt.

A tanácsadó testület javasolta azt is, hogy az FDA figyelmeztessen arra is, hogy az öngyilkossági kockázat 30 év fölött fokozatosan csökken, s 65 év felett pedig véd az öngyilkossággal szemben.

A tanácsadó testület több tagja azt is elmondta, hogy a kezeletlen depressziónak is van kockázata, többek közt az öngyilkosság.

"Ki akarjuk terjeszteni a fekete keretes figyelmeztetést 25 évig, de ugyanakkor nem bátorítjuk azt, hogy ne kezeljék a depressziót", mondta Andrew Leon pszichiáter a Cornell egyetemről.

A tanács döntése a haragos és gyászoló családtagok meghallgatását követte, amelyen az emberek komolyabb figyelmeztetést követeltek minden életkorra kiterjedően. Többen elmondták, hogy az FDA-nak már 1990-es években cselekednie kellett volna, amikor az öngyilkossági kockázat először felvetődött.

Az FDA általában követni szokta tanácsadó testülete javaslatait.

Suzanne Gonzalez elmondta, hogy 40 éves férje azt követően lőtte fejbe magát, miután elkezdte szedni a Glaxo Paxilját (Seroxat). "Magukat mind felelősnek tartom és annak is fogom tartani az ő haláláért", kiáltotta Gonzalez az FDA tisztviselőknek és tanácsadóknak, akik az asztal körül ültek egy hotel tanácstermében. "Folyton azt kérdem magamtól, mit gondolt akkor a férjem? Micsoda örültség késztette őt arra, hogy felkeljen aznap reggel és azt tegye magával?", kérdezte.

Egyensúly kockázatok és előnyök közt

Pszichiáterek arra figyelmeztetnek, hogy a kemény hang elriaszthatja a betegeket a (gyógyszeres) kezeléstől. Bár milliók szednek antidepresszánsokat, a 2004-es FDA fekete keretes figyelmeztetés óta az antidepresszáns fogyasztása csökkent. Az öngyilkosság arány enyhén emelkedett, ahogy a felírások száma csökkent, állítják egyes pszichiáterek.

Egy FDA elemző úgy értékelte, hogy az antidepresszánsok minden ezer 18 év alatti személyből 14-nél váltanak ki öngyilkossági gondolatok vagy cselekedeteket. 18 és 24 év között további négy van fokozott veszélyben.

"Sokkal nagyobb kockázatot jelent a kezeletlen depresszió következtében kialakuló öngyilkosság.", mondta a szakértői meghallgatáson Darrel Reiger, az Amerikai Pszichiátriai Társaság kutatási igazgatója.

A Pfizer és a Wyeth úgy nyilatkozott, ők nem látnak kapcsolatot gyógyszereik és az öngyilkossági gondolatok és cselekedetek között a felnőtt gyógyszervizsgálatokban. A Wyeth az Efectin gyártója minden antidepresszáns esetében támogatna bizonyos típusú figyelmeztetéseket a fiatalkorúakra vonatkozóan, nyilatkozta Philip Ninan, a Wyet gyógyszercég idegtudományi részlegének igazgató helyettese.

A Lilly (Prozac) szerint minden figyelmeztetésnek tartalmaznia kéne a kezeletlen depresszió következményeit és a kezelések előnyeit.

Glaxo most további információt szolgáltatott azzal, hogy egy vizsgálatában a fiatal felnőttek az antidepresszáns hatására sokkal valószínűbben mutattak öngyilkos viselkedést, mint a placebocsoportban.

Az antidepresszánsok részvényei keveset változtak a hírre, mert a testület javaslata a kereskedések bezárását követően jelent meg.

Kommentár:

Tegnap még csak 18 éves korig volt veszélyes, mától 25 éves korig. A gyógyszerhatóság két tűz között van: a gyógyszeriparnak szeretne kedvezni, de a közvélemény és az igazság erősebb. Jól tudjuk, hogy az FDA ki van tömve a gyógyszeriparnak elkötelezett emberekkel. Az ilyen döntéseket úgy hozzák meg, mint akiknek a fogát húzzák. Ezért a megannyi "de". Minden hónap, amíg még azt lehet elhitetni, hogy az antidepresszánsok csak fiatalkorban veszélyesek, százmillió dollárokat jelentenek a cégeknek. A cégek "úgy látják", antidepresszánsaik szedése és az öngyilkosság közt nincs kapcsolat. Ha úgy látják, rosszul látják, hiszen még a meghamisított vizsgálataik alapján is drámai öngyilkosság kockázatokra derül fény. De miért is várnánk, hogy egy cég a saját áruját csepülje?
Akár hogy is dönt az FDA, az antidepresszánsok 25 éves korig, 50 éves korig, és 100 éves korig ugyanúgy veszélyesek, mint 18 éves kor alatt. A hivatal malmai lassan őrölnek. Webszájtomon olvasható egy megdöbbentő kanadai vizsgálat, amelyben idős korban SSRI szedés alatt 25-szörös öngyilkossági kockázatra derült fény. Azok a pszichiáterek, akik az SSRI-ok szedése és az öngyilkosság csökkenése közt oki kapcsolatot vélnek látni, téveszméik vagy kóros hazudozásuk miatt maguk is kezelésre szorulnak. Akik meg a 2004-es SSRI fogyasztás csökkenéssel kapcsolják össze az "enyhébb emelkedő öngyilkossági trendet", azok annyit értenek a statisztikához, mint tyúk az ábécéhez. Az öngyilkossági statisztikák évről-évre hullámzó értékeket adnak, épeszű ember nem merne egy ilyen komplex jelenséget összekapcsolni egyetlen egy tényező változásával.
A pszichiátria és a gyógyszeripar úgy kezeli a a gyógyszerbiztonsági tájékoztatást, mint valami ellenreklámot, és azt szeretnék, hogy a gyógyszerbiztonsági előírásokban az FDA propagálja is egyben a gyógyszert. Ez olyan lenne, mintha a fejfájás csillapítóra ráírnák, hogy "fokozza az infarktusveszélyt, de viszont nagyon jó a fejfájásra". Vagy a dohányipar azt követelné, hogy ne csak az szerepeljen a cigaretta dobozon, hogy halálos veszély, hanem az is, hogy a cigarettát viszont nagyon jó szívni. Amit a gyógyszeripar és a pszichiátria művel, ha nem emberek halálát okoznák ezzel, egyszerűen elképesztő pofátlanságnak nevezhetnénk. Ám emberek halálát okozni a kockázatok tagadásával több mint pofátlanság, ez súlyos bűn. Különösen a pszichiátria részéről, amely szavakban az emberek egészségének védelmére esküdött fel. Igen egyszerűen szólva, a betegtájékoztató nem reklámcédula, hanem a mellékhatásokról tájékoztat, ebben nincsen helye kezelési javaslatoknak.
Megjegyzendő az is, hogy amikor a pszichiátria a kezeletlen depresszió veszélyeiről beszél és a kezelés szükségességét hangsúlyozza, természetesen mindig gyógyszeres kezelésre gondol. Holott a depresszió (értsd életproblémák, boldogtalanság, stb.) kezelésére a pszichoterápia, a hit, az emberi odafigyelés sokkal alkalmasabb. Igen, a "depressziót", vagyis az életnehézségeket és kríziseket kezelni kell,d e nem gyógyszerrel, mert attól senkinek nem lesz állása, senkinek nem javul meg a házassága, senki nem lesz boldogabb.
Hogy ezt a hírt Ön itt olvassa, és nem a Magyar Pszichiátriai Társaság honlapján, az önmagáért beszél. Ha a pszichiátria valóban a betegek érdekeiért aggódna, első dolga lenne minden ilyen kockázatot a betegek és a kezelő orvosok tudomására hozni. Ezzel szemben a magyar pszichiátria vezető szakemberei hamisított vizsgálatokat idézve tanulmányokat jelentetnek meg arról, hogy az antidepresszánsok nem fokozzák, hanem csökkentik az öngyilkosság veszélyt. De nem elég, hogy tagadják, még annak a száját is betapasztják, aki el szeretné mondani az igazságot. A Magyar Pszichiátriai Társaság tiltatta le az antidepresszánsok öngyilkosság-fokozó hatását igazoló kutatások eredményeit összefoglaló tanulmányom megjelenését, igazolva ezzel azt, hogy a betegek érdekei nem nagyon izgatják őket, a gyógyszeripar érdekei viszont annál inkább.

Gondolkodott Ön már azon, vajon miért nem lehet Magyarországon még csak vitatkozni sem erről a kérdésről, miközben Amerikában a betegeket rendeletben figyelmeztetik az öngyilkossági kockázat veszélyéről?

A pszichiátria azon állításai, hogy az antidepresszánsok gyógyítják a depressziót, igazolatlan és tudománytalan állítás (lásd. Depresszióipar c. könyvem), miként azt sem igazolta még soha senki, hogy az antidepresszánsok védenének az öngyilkossággal szemben. Az összes eddig vizsgálat ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyította. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!