Dr Jennifer Wild: Az orvosoknak abba kellene hagyniuk a gyógyszerek erőltetését a depressziós betegeknél

Forrás: BBC News
Fordította: Varga Klára

A kognitív viselkedésterápia (CBT) jelentős elterjedése ellenére az orvosok még mindig erőltetik a gyógyszereket a pácienseknél - mondja Dr. Jennifer Wild, az Institute of Psychiatry tanszékvezető docense. Az e heti Vakarjuk meg-ben a mellett érvel, hogy a családorvosoknak meg kellene érteni, hogy a pszichológiai terápiák, mint pl. a CBT hatásosak, és ezeket ajánlaniuk kellene.

A depressziós emberek sokszor jobban lesznek, amint megváltoztatják gondolkodásmódjukat. Amióta a terápia nagyobb valószínűséggel valósítja meg ezt hosszantartó eredményeivel, mint a gyógyszerek, az orvosoknak fel kéne hagyniuk az erőszakos gyógyszerezéssel, és elkezdeni azokat a gyógykezeléseket, melyek működnek. A depressziós emberek erőtlenséget, értéktelenséget éreznek, és gyakran követnek el öngyilkosságot. Nekik terápiára van szükségük. Az Egyesült Királyságban hat millió ember szenved depressziótól és szorongásos zavartól, és a felmérések azt mutatják, hogy legtöbbjük nem akar gyógyszert szedni. Ők terápiát szeretnének hosszantartó eredményekkel.

Torzult gondolkodás

Ez a gyógykezelés a kognitív viselkedési terápia (CBT).
A CBT azon a jól támogatott elméleten alapul, hogy miként alakul ki a depresszió, és mi tartja fönt ezt az állapotot - a torz gondolkodásminták. Változtasd meg az emberek gondolkodásmódját, és gyógyulás történik.
Robert DeRubeis prof. és csapata a Pennsylvania Egyetemről éppen arra mutatott rá, hogy amikor depressziós emberek a terápia alatt jelentősen megváltoztatták a gondolkodásmódjukat, jobban lettek.

Viszont a kép zavaros

A depressziós emberek placebótól is fölépülnek, főként ha enyhe és közepesen súlyos depresszióban szenvednek. A gyógyszerek eredményt hoznak, de nem hosszantartóak, és mellékhatásaik vannak. Peter Tyrer pszichológus prof., aki a British Journal of Psychiatry szerzője, egyetért velem abban, hogy amíg a régi fajta antidepresszánsok kiütnek, és álmossá, bágyadttá tesznek, addig az új változatok kellemetlen mellékhatásokkal bírnak, mint pl. az álmatlanság, nyugtalanság, hányás, émelygés.

A depresszió megállapítása

Mit tehetnének az orvosok?
A háziorvosoknak javítaniuk kellene a depresszió felmérésére alkalmazott módszereket, és nem szabad elfelejteniük azt, hogy ebből az bénító állapotból való hosszadalmas felgyógyulás a gondolkodásmód megváltozásának eredménye.

Logikus, hogy olyan kezelést javasoljunk, amely ezt a gondolkodásváltozást célozza meg. 2006 óta anyagilag is ösztönzik a családorvosokat arra, hogy kérdőívekkel megfelelően mérjék fel a depressziót.
Habár, egy a BMJ-ben való legutóbbi tanulmány rámutatott, hogy a családorvosok szívesebben bíznak a klinikai ítéletőkészségükben, ami arra hajlamosit, hogy ne értsenek egyet a kérdőívekkel.
De még amikor a családorvosok kérdőíveket használnak a depresszió felmérésére, még akkor is a betegek 80%-nak gyógyszeres kezelést ajánlanak fel, és csak 20%-nak terápiát. Szerencsére 2008-ban az Egyesült Királyság kormánya bevezette az IAPT (Access to Psychological Therapies) kezdeményezést, ami kiterjeszti a pszichológiai kezelések elérhetőségét a depressziós és szorongó emberek számára.

Jobb terápiák

Ez a kezdeményezés tudományos alapokon nyugszik, melyek azt bizonyítják, hogy a pszichológiai terápiák, mint a CBT - hatásosak és eredményük hosszabb ideig tart, mint a gyógyszerek hatása. David Clark professzor - az IAPT nemzeti klinikai tanácsadója - azt mondja, hogy Anglia 154 alapszintű betegellátást koordináló igazgatóságából már 115 részt vesz az IAPT programban. A professzor szerint ez kétségtelenül biztosítani fogja, hogy a betegeknek valóban többféle kezelési alternatívájuk lesz. Viszont a családorvosoknak ismerniük kell a programot. Tyrer professzor szerint sajnos a háziorvosok valószínűleg azt mondják, hogy az IAPT nem általános érvényű, ezért nekik nincs más választásuk, mint antidepresszánst adni.

Miért erőltetik a gyógyszereket?

Az agresszív reklámozás kitágította a gyógyszerek használatát a mentális problémákra, és ezeket az antidepresszánsokat szintén ajánlják szorongásra, anélkül, hogy bármilyen bizonyíték lenne az eredményességükre.
Az oktatás az orvostanhallgatókat ugyancsak homályban hagyja e kérdésben.
Alex Roels, King's College-i orvostanhallgató szerint a legtöbb orvostanhallgató úgy látja, hogy az antidepresszánsok egy választás a depresszió elleni terápia. A legjobb gyakorlat irányelvei szerint a gyógyszerek ajánlhatók olyan terápiával, mint a CBT, a közepestől a súlyos depresszióig, de a gyógyszer nem ajánlható enyhe depresszió esetén. Amióta a visszaesés általános dolog lett azon emberek közt, akik már voltak depressziósak, az irányelvek szerint nekik is fel kellene ajánlani egy hasonló terápiát, mint a CBT, mert jelentősebben csökkenti a visszaesések számát, mint a gyógyszerek. Ennek ellenére az antidepresszánsok felírásának gyakorisága növekszik.

Kevesebb állandósult gyógyszerelés

Azonba az IAPT-vel lehetőség nyílt a változásra, mivel nagyobb szakember gárda áll rendelkezésre, akik a javasolt pszichológiai kezelést nyújtani képesek. Tehát először is, kevesebb depresszió elleni gyógyszert szedő embert kellene találnunk, ami csökkentené a folyamatosan írt recepteket. De ez csak akkor történhet meg, ha a családorvosok képben vannak, és felfogják, hogy a pszichológiai terápiák, mint a CBT, hatásosak és felkínálják őket. Ez a választás költségmegtakarító volna, mivel csökkenne a visszaesések száma és a krónikusan gyógyszerelt esetek száma.
Ez szintén elérhetővé tenné azt, amit a betegek szeretnének: inkább a terápia, mint a gyógyszeres kezelés. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!