Jörg Blech: A betegségipar

(fordította: Szabó Edina)

 Megjelent: New Scientist 2006.július 22 -24. oldal

Az emberek nem gondolták, hogy a betegségeikre alkalmazott gyógymódok tömkelegének eredményeképpen, az egész társadalom egyetlen nagy kórházzá vált.
Itt az idő, hogy visszaköveteljük egészségünket – mondja Jörg Blech.

A jó egészség ma már nem az, ami volt. A élet normál folyamatának rítusait – a születést, a hangulati ingadozásokat, a szexualitást, az öregedés folyamatát és így tovább – egyre növekvő mértékben minősíti át patológiásnak a gyógyszeripar és szövetségese, az orvostudomány.

A betegség ipari termékké válik, és az egészség egy olyan állapot, amit többé senki nem érhet el.

A legkiugróbb példák egyike az ún. „Sisi szindróma „ , mely 1998-ban a Smith – Kline Beecham ( most G1axoSmithKline) gyógyszercég egy oldalas reklámjában jelent meg először. A cég szerint az ebben a betegségben szenvedők közül csupán Németországban 3 millióan vannak, s jellemzően elrejtik betegségüket, színlelik az aktivitást, a pozitív életszemléletet , miközben valójában depressziósak, és gyógyszeres kezelésre lenne szükségük. A betegséget a XIX. században élt osztrák Erzsébet Császárnéról nevezték el (beceneve Sziszi ), aki állítólag ettől szenvedett. 2003-ban azonban a kételkedő kutatók kimutatták, hogy a „ betegség” a gyógyszercég „fejlesztése volt”, és létezését semmilyen tudományos tény nem igazolja.

A gyógyszeripar új területekre való betörését nem csupán a piaci kényszernek tulajdonítható. Ez azért is történik, mert az orvoslás nem hozott semmilyen valódi áttörést az elmúlt évtizedekben. Amikor a valós betegségek , mint pl. a rák, kezelése sikertelen, a orvoslás az egészségesekkel kezd foglalkozni.

Ezernyi példát említhetünk.

A tesztoszteron gélt gyártók az „öregedő férfi szindrómát” reklámozzák, amely állítólag a férfiakat sújtja életünk delén. A vállalatok, mint pl. a Jenapharm is, közvéleménykutató intézeteket , reklám-ügynökségeket, PR vállalkozókat, orvos egyetemi professzorokat , újságírókat foglalkoztatnak, hogy belopják a közgondolkodásba a férfi változókort, mint valóságos és elterjedt betegséget, így biztosítva a hatalmas piacot termékeiknek. „ Nekünk van legelőször „ jelmondattal.

A fejlett ipari országokban a menopausa korát élő nőket is betegnek tekintik, köszönhetően a nem világos tudományos alapokon nyugvó tanácsoknak, melyek nők millióit győzték meg arról , hogy ösztrogént és progeszteront szedjenek. (Amelyről ma már tudjuk, hogy szedésük életveszélyes!- Sz.G.)

Ugyancsak a gyógyszergyártó cégek és pszichiáterek, évtizedek óta próbálkoznak azzal , hogy az eleven és nyughatatlan gyermekről olyan képet fessenek , mint akiknek orvosi segítségre van szükségük. A Ritalin nevű gyógyszer gyártója - a Novartis – még egy képeskönyvet is piacra dobott, mely a gyermekeknek szól , és amiben Hippihopp polipról mesélnek. Sokszor megdorgálták nyughatatlan természetéért, és azért, mert sok balesetet és szerencsétlenséget okozott.
„ Szerencséjére „ teknőc doktor tudta , hogy Hippi hiperaktivitásban szenved , sőt mi több , még azt is tudta, hogy kicsi fehér tablettára van szüksége..

Miként a középkori vándorkuruzslók, a betegségkereskedők nyüzsögve nyomoznak új betegek után. Segíti őket az a tény, hogy a fejlett ipari országokban az emberek egyre hosszabb életkort élnek meg, mint azelőtt bármikor, de nem felelnek meg a modern medicina által felállított standardoknak, mivel sok orvosi kockázati faktort eleve szándékosan úgy állapítanak meg, hogy annak jóformán senki nem felelhessen meg.

Vegyük a koleszterint! 2004 júliusában az USA National Heart, Lung, and Blood Institute, által kibocsátott irányelv javaslata szerint a szívbetegségben nem szenvedő emberek „rossz koleszterin szintjének” elfogadható küszöbét szállítsák le 130 mg / dl – ről 100 mg / dl –re. Bár a pozitív hatás nem bizonyított, az új irányelv – melyeket az Amerikai Szív Társaság is támogatott- valószínűleg radikálisan megnövelte volna a koleszterinszint csökkentővel kezelendő emberek számát. (Becslések szerint 7 millió potenciális új „vevő” keletkezett. – Sz.G.)

Az irányelvek megjelenésekor nagy botrányt támadt, amikor kiderült, hogy a kilenc szerzőből nyolc nyilvánvalóan üzleti kapcsolatban állt a koleszterin csökkentő gyógyszerek gyártójának valamelyikével.

Az ilyen lecsökkentett határérték következménye, hogy a fitt és egészséges emberek végül is nem szenvednek semmi másban, csak téves diagnózisban. Az osztrák Karl Kraus szatirikus ( 1936 –ban hunyt el ) író mondata miszerint a „diagnózis a leggyakoribb betegség „ , még sohasem volt ennyire igaz , mint napjainkban. A helyzetet tovább rontja, hogy amint az „ új „ betegséget elfogadták, mint valós betegséget, és páciensek és az egészségbiztosítók a dolog természetéből fakadóan fizetnek a „megfelelő” kezelésért. Ez a pénz a nemzeti szociális biztosítási rendszer (TB) és magánbeteg pénztárak törvényesen szentesített kirablása, s mint oly sok esetben, az emberek legféltettebb kincsének, az egészségének az elrablását jelenti.

Mit tehetünk , hogy megállítsuk ezt a folyamatot ?

A British Nuffield Council in Bioetics javasolta egy független hivatalt felállítását, amelynek feladata az „egészséges népesség szándékos medikalizálásának” ellenőrzése volna. Bizonyos, hogy a kormányoknak pénzügyileg támogatnia kéne olyan fogyasztóvédelmi szervezeteket, amelyek képesek értékelni az egészségügyi kockázatokat, és következtetéseiket az Interneten publikálják. (Ilyenek vannak, és ez a szájt is ilyen szándékozik lenni. Támogatást egyik szájt sem kap, se külföldön, se Magyarországon.- Sz. G.) Felfegyverkezve az élet természetes folyamatairól szerzett tudással, az emberek ráébredhetnek arra, hogy sokkal egészségesebbek, mint hiszik.

Jörg Blech a Der Spiegel tudományos tudósítója és a „ Kitalált Betegségek és Forszírozott Pirulák„ ( Routledge 2006. ) szerzője.

Depresszióipar könyv | Mintafejezet | Depresszióipar könyv tartalma | Antidepresszáns fórum | Antidepresszáns vita | Az antidepresszánsokról | Interjúk, előadások | Antidepresszáns cikkeim | Antidepresszáns tanulmányaim | Betegség-e a depresszió? || Kapcsolat | Pszichoterápia Tények és tévhitek| Tanácsadás | Antidepresszáns főoldalra

 

 

Design, webmester, fenntartó: Szendi Gábor 2006