Martha Rosenberg-Szendi Gábor-Váradi Judit: A Big Pharma újévi fogadalmai

Forrás: BUZZFLASHEbben az évben is súlyos mellékhatások napvilágra kerülésével, kesztyűs kezű ítéletekkel, és a Big Pharma eltitkolt terhelő bizonyítékaival kellett szembesülnünk. De mielőtt a Big Pharma jó híre végképp elenyészne (hány gyógyszerügynök kell egy villanykörte kicseréléséhez? Nem kell kicserélni; csak új nevet kell adni neki mielőtt a szabadalom lejár), az alábbi újévi fogadalmakat tehetné.

1. Utasítani fogjuk ügynökeinket, hogy többé ne sasszézzanak be lazán az orvosi rendelőkbe a betegek orra előtt, akik gyakran pocsékul érzik magukat és már régóta várnak. Figyelmeztetjük őket, hogy többé ne veregessék a dokik vállát egy-egy üzlet után, és ne mondjanak olyanokat a betegek füle hallatára, hogy "na most bomba üzletet csináltunk", vagy hogy "ez főnyeremény volt". És végül ne nevezzék többé az orvost "cimbinek".

2. Többé nem erőltetjük a skizofréniás gyógyszereket, a Seroquelt és a Zyprexat, a depressziósokra, a szorongókra, a rosszkedvűekre, a zavarodottakra, az öregekre, és azokra, akiket rémhírterjesztő reklámhadjáratainkban arról győzünk meg, hogy mániás-depressziósak. ("Apropó, biztos Ön abban, hogy nincsenek vágtató gondolatai?") Elismerjük, hogy ezek veszélyes gyógyszerek, amik komoly hízáshoz, magas vércukorszinthez és cukorbetegséghez vezetnek, mely mellékhatásokat naná, hogy igyekeztünk eltitkolni, amíg a New York Times le nem buktatott minket.

3. Többé nem árulunk depressziót egyszerű életproblémával küzdő embereknek - ("Belefáradt az ingázásba? Az időjárás leveri Önt? Lehet, hogy Ön depressziós!") - csak azért, hogy az SSRI eladást felpörgessük. Beismerjük, hogy ezek veszélyes gyógyszerek, melyek minden korosztálynál nem megelőzik, hanem okozhatják az öngyilkosságot. Beismerjük, hogy ezek a szerek teljesen hatástalanok, csak jó kis mellékhatásaik vannak. Esküszünk, ezt nem direkt csináltuk, ez így alakult. Na jó, azt is elismerjük, hogy az SSRI-ok terhes nőknél súlyos magzati károsodásokat okozhatnak. (Bocsi, de mi se akartuk elhinni.)

4. Többé nem próbálunk meg új életet lehelni a hormonpótlás terápiába - ("ami hasznos minden 49 és 49 és fél éves nőnek, akinek ép a méhe, nem szívbeteg vagy nem pereskedik")- és beismerjük, hogy 40 éven át halálos megtévesztést követtünk el, és a hogy fehér galléros bűnözőknek börtönben a helyük. Beismerjük a többi nőt is, akiknek a hormonpótlás terápia ártott és sírjaikat ezentúl önkénteseink százezrei fogják gondozni.

5. Többé nem próbáljuk a hormonpótlás terápia piacot azzal pótolni, hogy csontritkulással rémisztgető kampányt indítunk Sally Field-del és Cheryl Ladd-del a főszerepben és beismerjük, hogy a biszfoszfonátok a csontképzés megállításával nem megelőzik, hanem eredményezhetik a csonttöréseket (lásd még SSRi-ok, hormonpótlás terápia). Beismerjük továbbá, hogy a biszfoszfonátok az álkapocs elhalásához vezethetnek, mely fájdalmas és szörnyű mellékhatásról nem akartunk említést tenni egészen addig, amíg egyes nagyszájú fogorvosok el nem szólták magukat. (Nincs harag!)

6. Többé nem folytatjuk az újtípusú altatók marketingjét, mint pl. az Ambien, azzal, hogy "biztonságos" és "nem okoz függőséget", beismerjük, hogy ezek az országszerte előszeretettel használt rekreációs drogok a közlekedési balesetek legfőbb okozói és ezek miatt nem tudják olykor az emberek, hogy hol vannak, s hogy nappal van-e vagy éjszaka. Visszavonjuk engedélyezési kérelmünket az ügyben, hogy az Ambien-t gyerekek körében is forgalmazhassuk és igenis megkérdezzük magunkat, hogyan is gondoltuk ezt? (Tévedni emberi dolog, nem?)

7, Jó-jó, elismerjük, hogy a koleszterin nem okoz infarktust, és hogy a szívhalálozás nem a koleszterincsökkentőinktől javul. De mit csináljunk, ha évtizedekig megöltünk minden más irányú kutatást? Valamit csak kell szedni, nem?

8, Azt is beismerjük, hogy az influenzaoltás annyi, mint halottnak a csók. De viszont milliók hihetik, hogy tettek valamit az egészségükért. Azért ez is valami, nem?

9. Többé nem alapozzuk jövedelmünk nagy részét a mezőgazdasági antibiotikumokra és beismerjük, hogy ezek antibiotikum rezisztanciát okoznak saját gyógyszereinkre. Ezentúl figyelmünket inkább arra összpontosítjuk, miért is vallottunk kudarcot új antibiotikumok létrehozásában az elmúlt évtizedben. Beismerjük továbbá, hogy e gyógyszerek a nagyüzemi mezőgazdasági körülményeket olyan undorítóvá és fertőzővé engedték válni, hogy evés előtt jobb nem is körülnézni ilyen helyen. (Mi már régóta biokaját eszünk, igaz, telik rá.)

10. Többé nem zsákmányoljuk ki a gyermekkori viselkedési zavarokat azzal, hogy antidepresszánsokat, antipszichotikumokat, "kedélyjavítókat" és egyéb gyermekgyógyászati kémiai kényszerzubbonyokat sózzunk a gyerekekre és a szülőkre. Annak ellenére, hogy demográfiai adataink azt mondják nekünk, "ha 5 évesen elkapod, egy életre megtartod", belátjuk, hogy folyamatosan olyan generációt teremtünk, amely középiskolás korában már pszichiátriai rehabilitációra szorul.

11. Többé nem fogjuk anyagilag ösztönözni az orvosokat arra, hogy nevüket adják olyan cikkekhez, amiket mi írtunk azért, hogy gyógyszereinket reklámozzuk, vagy hogy versenytársainkat kiüssük, de véletlenül sem azért, hogy a gyógyszereket alkalmazók aggodalmaira válaszoljunk. Így nem csak nem fogunk ezentúl hülyíteni senkit, de többé le se fogunk bukni a tudományos folyóiratoknál.

12. Többé nem fizetünk a gyógyszerhatóságnak, hogy gyorsított eljárásban döntsön gyógyszereinkről. Habár a gyors elfogadás nagy kaszálást jelent a piacon, a hosszútávú hatások hiányzó adatai "nagy kaszálást" produkálhatnak az emberek közt, amire nincs szükségünk. Amúgy bocs, de a Vioxx a majmoknál nem okozott szívrohamot, ki gondolta volna, hogy ötvenezren belehalnak.

13. Üzletkötőinket, reklámpszichológusainkat és integratív termékértékesítőinket biológusokra és kémikusokra cseréljük. Biztos, hogy többe fognak kerülni, de ahelyett, hogy egy szabadalom lejáratakor új gyógyszernévvel jönnének elő és az amerikaiaknak új betegségeket adnának el a TV-ből ("mondja Doki, nekem is ez van?"), új gyógyszerekkel jöhetnek elő. Micsoda ötlet!

14. Ja és még valami. Ezentúl nem fogunk lobbizni a vitaminok betiltásáért, mert belátjuk, az embereknek joguk van egészségesnek maradni. Azt is beismerjük, hogy azok a vitaminkészítmények, amiket mi árulunk, valójában ipari hulladékok, s annyi vitamin van bennük, ami egy egysejtűnek elég. Most még nem, de talán jővőre majd azt is elismerjük, hogy ezek többet érnek olykor a gyógyszereinknél is. De ezt még nem ismertük el...ez maradjon meg jövőre. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!