Az antidepresszánsok használata növeli a csonttörések kockázatát az idősebbek között

Írta: Sarah Routledge
Fordította: Barna Mária
Forrás: www.pharmaceutical-business-review

A Quebec- i McGill Egyetem kutatásai szerint bizonyos antidepresszánsok használata a duplájára növeli az elesés miatt bekövetkező csonttörések rizikóját az idősebbek körében.

A kutatók eredményei szerint minden egyéb lehetséges befolyásoló tényező kizárása mellett is igaznak bizonyult az, hogy a szelektív szerotonin visszavétel- gátlók (SSRI-k) mindennapi használata az 50 éven felüliek körében a csontgyengeségből eredő csonttörés veszélyének kétszeres kockázatával jár.

J. Brent Richards és kollégái a McGill Egyetemről 5,008 50 éves, vagy annál idősebb felnőttet vizsgáltak meg, akiket öt éven keresztül követtek a csonttöréses eseményeket figyelve. A kutatók az SSRI -használat, a csont ásványsűrűsége és az elesés kapcsolatát kívánták feltárni.

Az első interjúk alapján azt a megállapítást tették, hogy az SSRI-k napi használata megnöveli az elesés veszélyét. Az elesés rizikójának növekedése az SSRI-dózis nagyságától függött: a megkétszerezett dózis másfélszeresére növelte az elesések veszélyét. Mindezen felül az eredmények szerint az SSRI-k napi használata a csontsürüség 4%-os csökkenésével jár a csípőcsontban, és 2.4%-os csökkenésével az ágyéki gerincszakaszon.

A kutatók szerint több korábbi vizsgálat kimutatta az antidepresszáns-szedés és a csonttörékenységből fakadó törés (olyan csonttörés, ami ágyból, székről való leesés, vagy állóhelyzetből való elesés miatt következik be) közötti kapcsolatot, de egyik sem vizsgálta megbízhatóan az olyan tényezőket, mint az elesés kockázata, vagy a csont ásvány sűrűsége, jegyik meg a szerzők.

A kutatók összegzése szerint: "Az a tény, hogy az össznépesség igen nagy százaléka használ SSRI- típusú antidepresszánsokat, illetve, hogy ez az arány különösen magas az idősebbek között, indokolttá teszi, hogy kontrollált prospektív vizsgálatokkal erősítsük meg eredményeinket."

 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!