Martha Rosenberg: Az öngyilkossági kockázatot jelentő Cymbaltát mostantól jelentéktelen panaszokra is felírják

Forrás: The Epoch Times 2009 már. 17.
Fordította: Szendi Gábor

A betegségkereskedés lényege, hogy végy egy sokakat zavaró, de máskülönben az élet velejárójának tekintett állapotot, és ígérd azt, hogy gyógyszered ezt megszünteti. Az senkit nem zavar majd, hogy ugyanaz a gyógyszer hogy lehetne gyógyír ennyiféle betegségre. Emberek milliói szeretnék majd komfortérzetüket gyógyszereddel fokozni - csak közben jelentéktelen panaszaik veszélyes gyógyszerrel történő kezelésébe esetleg belehalnak. Azt majd kimagyarázzuk. Mindig lesznek megvásárolható orvosok, akik esküdni fognak a gyógyszer biztonságosságára.

Sokan feldühödtek, amikor az Eli Lilly 3.9 millió dollárt adományozott múlt évben olyan orvos-továbbképzések javára, amelyek az orvosokat a fájdalommal és fáradtsággal járó fibromialgiáról "képezték tovább". Ez több, mint amennyit az Eli Lilly a már diabéteszben vagy Alzheimer betegségben szenvedőkre költött.

Habár új betegségek megtalálásával igazolni egy gyógyszer létezését a gyógyszeripar normál működését jelenti, különösen a Lilly számára, aki januárban készségesen fizetett 1.42 milliárd dollár büntetést a Zyprexa törvénytelen forgalmazásáért. Ebből 615 milliót a Zyprexa demens betegek körében folytatott bűnös forgalmazásáért, 62 milliót pedig 32 államnak fizetett a Zyprexa gyermekek körében folytatott illegális forgalmazásért, s végül egyetértett azzal is, hogy az okozott kár visszafizetésével állítsa le a Medicaid (állami betegbiztosító) csalás ügyben folytatott vizsgálatát.

Arról a Lillyről van szó, akinek a cukorbetegségre forgalmazott Byetta-ja szépen fogy azóta is, hogy hat ember meghalt tőle, közülük legalább kettő hasnyálmirigy gyulladásban.

De a Lilly fibromialgia (izomfájdalom) ellen bevetett Cymbaltája, amely a második legnagyobb forgalmat produkálja, minden, csak nem normális.

A Cymbalta úgy indult, hogy a 19 éves Traci Johnson, aki részt vett a Cymbalta tesztelésében, 2004-ben felakasztotta magát a Lilly Klinikán Indianapolisban. Az áldozatnak korábban semmiféle lelki problémája nem volt. Az esetet követte számos jelentés olyan öngyilkosságokról, melyek meghökkentők, váratlanok és előzménynélküliek, és az elkövetők személyiségéből nem következők voltak.

2008 februárjában a Journal of Clinical Psychopharmacology-ban jelent meg egy 37 éves férfi esete, aki stabil házasságban és folyamatos munkaviszonyban élt, semmiféle lelki zavara nem volt korábban. A férfi a Cymbaltát hátfájásra kapta, de két hónapi szedést követően szénmonoxiddal öngyilkossági kísérletet hajtott végre.

"A beteg nem tudta pontosan megmondani, miért akart öngyilkosságot elkövetni", írta a Kansas Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Részlegének négy orvos szerzője. A beteg lelkiállapota normalizálódott a gyógyszer elhagyását követően.

Egy 63 éves férfi, akinek előtörténetében nem szerepelt öngyilkossági kísérlet vagy gondolat, ugyancsak "nem tudta megmagyarázni, miért akart meghalni", miután két hete szedte a Cymbaltát, amit fáradtságra, álmatlanságra és rosszkedvre írtak fel neki, írják a szerzők.

Januárban egy texasi férfi, akinek Cymbaltát írtak fel perifériás idegfájdalmaira, ami azért alakult ki, mert olyan állásban dolgozott, ahol egész nap állnia kellett, minden előzetes mentális probléma nélkül-ahogy a család beszámolt róla - "egy normális munkában töltött nap után hazahajtott, azt mondta, elugrik feleségének egy szendvicsért, aztán ment és fejbe lőtte magát".

2007 februárjában egy 19 éves wisconsinbeli főiskolai hallgató, akit nem sokkal azelőtt állítottak rá a Cymbaltára, kikölcsönzött egy könyvet, hogy a hétvégén megírjon egy dolgozatot, elküldte emailben az összefoglalóját, hogy "lássa, hátha tud szerezni egy helyet nyárra Obama csapatában", majd felakasztotta magát emeletes ágyára szobájában, írta családja. Egy hónappal korábban, egy 21 éves midwesti főiskolás hallgató, aki nemrég szedte a Cymbaltát, megölte magát három perccel azután, hogy jó hangulatban hazafelé hajtva beszélt családjával, mondta el a család a riporternek.

Miután a Cymbaltát 2004-ben, röviddel Johnson öngyilkossága után törzskönyvezték antidepresszánsként és diabetikus idegi fájdalomra, köszönhetően az FDA rendíthetetlenségének, a szer gyorsan a Lilly gyógyszerek "mindentudó svájci bicskájának" minősült, írta az Indianapolis Star. Törzskönyvezték generalizált szorongásra, a depresszió tartós terápiájára, majd 2008-ban a fibromialgiára és hamarosan bevezetik krónikus térd és derékfájásra is.

Európában stresszből fakadó vizetlettartási zavarokban alkalmazzák, ám az USA-ban a vizelet-visszatartást okozó mellékhatása miatt a Cymbalta 2008-ban az FDA veszélyes gyógyszerek listájára kerül. (Az FDA nem hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az öngyilkossági kockázatot mutató eredményét, amelyben a stressz okozta vizelet-visszatartás kezelésére tesztelték a Cymbaltát. Mint Jeanne Lenzer a Slate.com-on nyilvánosságra hozta, ez a kockázat 400 öngyilkosság/100 000 fő, ami kb. 15-szöröse a magyar átlagnak).

Persze néhányan, mint Shannon Brownlee, a "Túlkezeltek: Miért tesz minket a túl sok gyógyszer betegebbé és szegényebbé" könyv szerzője megkérdőjelezi a bevétel orientált gyógyszerfelírást. Kell-e "azt a gyógyszert, amelynek mellékhatását úgy hívják, öngyilkosság" alkalmazni egyszerű térdfájásra és hátfájásra, kérdezi a Star-ban.

A Cymbaltát vizsgálták evésrohamokban, szociális fóbiában, krónikus fáradtságban, nyugtalan láb szindrómában, szezonális depresszióban, migrénben, figyelemzavarban és gyermekkori depresszióban (a fiatalkori fokozott kockázat dacára), premenstruális szindrómában, menopauzában, alkoholizmusban, pánikzavarban, kényszerbetegségben, kleptomániában és az igen fontos kórképben: teniszkönyökben is.

A Fájdalomorvoslás Amerikai Akadémiája januári éves konferenciáján a Lilly bemutatott egy vizsgálatot, amelyet saját orvosai végeztek a Cymbaltával, és úgy találták, hogy a placebónál hatékonyabb térdfájásban - összhangban azzal, hogy a Lilly támogatta vizsgálatokban a Lilly alkalmazásában álló orvosok szerint a Cymbalta biztonságos.

A Cymbalta ugyancsak hasznos az állami és biztosítási rendszerben, mondják a Lilly pénzelte orvosok a "Különbségek a gyógyszerelőírások követéséről és az egészségügyi erőforrások használatáról szóló konferencián, melyben az új és régi antidepresszánsokat vetették össze depresszióban és szorongásban. Ezek az orvosok harcolnak az újabb és drágább antidepresszánsokat érintő költségcsökkentő megszorítások ellen. Ám az egészségügyi irányítók azt kérdezik: Azt akarjátok, hogy költsünk pénzt, de mire is?

A Cymbalta havi 200 dolláros költségét állni egy tisztázatlan okú, vérvizsgálattal nem igazolható, gyógyíthatatlan állapotra nem tűnik túl hasznosnak.

Cserébe a Lilly esetleg felajánlhat lézeres pointert az általa támogatott orvosi továbbképzésekre. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!