A fiatal felnőttek körében is magasabb az öngyilkossági kockázat, állapította meg az FDA új elemzése

fordította, kommentálta: Szendi Gábor

Forrás: Reuters 2006 dec. 5

WASHINGTON, Dec 5 (Reuters) - Az antidepresszánsok úgy tánik növelik az öngyilkos gondolatok és viselkedés kockázatot a 25 évnél fiatalabb felnőttekben, állítja az FDA (amerikai gyógyszerhatság) kedden kiadott elemzése, amelyet egy hét múlva követ a tanácsadó testület ülése.
Az antidepresszánsok már tartalmaznak egy erős figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy kiválthatnak öngyilkossági gondolatokat és kísérletet némely gyerekben és tinédzserben, de az FDA tovább vizsgálja a kérdést, vajon felnőtteknél szintén fennáll-e a kockázat és vajon hasonló figyelmeztetésre ugyancsak szükség van-e idősebb betegeknél.
"Amikor az adatokat életkor szerint elemeztük, világossá vált, hogy fokozott kockázat mutatható ki öngyilkos gondolatokra és viselkedésre a 25 évnél fiatalabbaknál, s ez a kockázat eléri a fiatalkorúaknál talált kockázat mértékét.", foglalta össze egy FDA tag. Orvosok szerint a 25 éveskori váltás érdekes fejlemény, amely segíthet meghatározni e gyógyszerek alkalmazhatóságának életkori korlátait, hozzátéve, hogy az eredmények összességében egybevágnak a korábbi öngyilkossági kockázatra vonatkozó eredményekkel.. Az FDA alkalmazott szerint az antidepresszánsok esetleg védhetnek az öngyilkossággal szemben 25-64 éves kor között. Úgy tűnik, a 65 év felettiek körében csökkentheti az öngyilkossági gondolatokat és cselekedeteket.
Az FDA 372 olyan vizsgálat összefoglalóját nyújtja be a dec. 13-án tartandó tanácsadói testületi ülés számára, amelyek az antidepresszánsokat hasonlították össze placebóval összesen majd' 100 000 emberen.

Az FDA összefoglalót készítő szakemberei szerint az antidepresszánsok öngyilkossági kockázatot fokozó hatása eléggé egyöntetű, csupán a Pfizer Zoloftja lóg ki alacsonyabb kockázattal, de nem világos, miért pont ez, írják az összefoglalóban. A Pfizer szóvivője elmondta, hogy áttekintve az FDA összefoglalóját, a Zoloftra vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozták. Más gyártók nem ragáltak az FDA jelentésére.

...

A FDA összefoglalót készítő szakemberek szerint a noradrenalint is növelő legmodernebb antidepresszánsok (SNRI-k) esetén még nagyobb az öngyilkossági veszély, mint az SSRI-ok esetén.

...

Az FDA először 2003-ban kezdte vizsgálni az antidepresszánsok és az öngyilkosság kapcsolatát gyerekeknél. 2004-ben rendelték el a figyelmeztetés elhelyezését minden gyógyszerben, és vizsgálni kezdték a kockázatot felnőttek esetében is.

A teljes dokumentum az FDA webszájtján olvasható.

Kommentár:
Pozitív lépésnek tekinthető, hogy az FDA tovább foglalkozik az öngyilkossági kockázat kérdésével, mert a gyógyszeripar a 2005-ös kötelező fekete keretes figyelmeztetés előírása óta folyamatosan azon dolgozik, hogy megkérdőjelezze és aláássa ennek a rendeletnek a szükségességét. A PR munka része, hogy az öngyilkossági kockázatot olyan kamu vizsgálatokkal próbálják kikezdeni, amelyek épp ellenkezőleg, azt bizonyítják, hogy az antidepresszánsok védenek az öngyilkossággal szemben. Ennek tudománytalan és propagandisztikus jellegéről igen részletes elemzést írtam Depresszióipar c. könyvemben. E vizsgálatok lényege, hogy nem azt vizsgálják, vajon, aki szedi, az kevésbé lesz-e hajlamos az öngyilkosságra, hanem az antidepresszáns fogyasztást mérik össze az adott ország öngyilkossági statisztikáival. Ez természetesen semmit nem mond az SSRI-ok hatásáról, és ha egy nemzetnél, mint hazánkban is, az öngyilkosságok száma csökken, akkor ez rendkívül komplex társadalmi folyamatok eredménye, és nem az SSRI-ok hatása, mint azt a gyógyszeripar kivásárolt "tudóskái" állítják. Ez az érvelés valójában tudományparódia, ugyanis ugyanezzel a logikával lehet a mobiltelefonok számának növekedését is öngyilkosság-csökkentő tényezőnek tekinteni. Jellemző módon hazánkban is vannak, akik ilyen tudományhamisítással tettek szert nemzetközi hírnévre, ami persze kicsit talmi, mert csak gyógyszeripari körökben nevezik ezt hírnévnek, máshol inkább hírhedtségnek nevezik. Ezek a vizsgálatok teljesen tudománytalanok, és ezt a vizsgálatokat végzők is pontosan tudják. Vagy ha nem tudják, akkor statisztikából teljesen hülyék. De azt is tudják, hogy a média nem érti meg az ilyen vizsgálatok gyengéit, és csupán az ingatag lábakon álló végkövetkeztetést kürtölik szét. Ezeket a vizsgálatokat pontosan ezért végzik, ez nem tudomány, hanem PR anyag a mediának. Könyvem megjelenése óta újabb és újabb elemzések bizonyították, hogy ha az antidepresszánst szedőket vizsgálták, akkor bizony drámai öngyilkossági arányok jöttek ki. Egy kanadai vizsgálatban az antidepresszánst szedők körében az első hónapban ötszörösére nőtt a nem kezelt depressziósokhoz képest a befejezett öngyilkosságok aránya. Erről bővebben visszautasított tanulmányomban és Mozgó Világ cikkemben olvashat. Most jelent meg egy finn tanulmány, amely az SSRI és SNRI-ket (Pl. Efectin) szedők körében ugyancsak megnövekedett öngyilkossági kockázatot talált. Mindez nálunk nem publikus, mert azok, akiknek a betegek érdekeit kéne képviselniük, és minden -akárcsak később vaklármának minősülő - kockázati jelentést is véresen komolyan kéne venni, azok nálunk valójában a gyógyszeripar vak kiszolgálói. Enek egyik ékes példája, hogy az SSRI-ok öngyilkosság fokozó hatásáról szóló összefoglaló tanulmányom megjelenését a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetése megakadályozta. A tanulmány és rövid története a webszájton olvasható.
Az FDA-jelentés gyengéje viszont, hogy részlegesen, életkorra lebontva vizsgálódik, ami abszurdum, hiszen miért volna bűvös határ a 25 év, ahogy 2004-ben pedig a 18 év sem bizonyult annak. Az ilyen elemzések azt hitetik el, hogy a nem vizsgált korosztályban az antidepresszánsok biztonságosak. Jól tudjuk azonban, példa erre a fent idézett kanadai vizsgálat, vagy a visszautasított tanulmányomban idézett dán vizsgálat, hogy az idősek körében ugyanúgy kiugró öngyilkossági kockázatot idéz elő az antidepresszánsok szedése.
További gyengéje minden ilyen elemzésnek, hogy kénytelen úgy tenni, mintha a gyógyszeripar valós eredményeket tenne közzé, miközben tudjuk, milyen örült hamisítások folynak. Az FDA szakértői csak csodálkozásuknak adhatnak hangot, hogy a Zoloft miért nem legalább olyan veszélyes, mint a többi szer, de nem írhatják le, hogy ez a cég nyilván kétszer akkorát hazudott, mint a többi. Tudjuk, hogy a Pfizer 1998 és 2000 közt megjelent Zoloft tanulmányainak a felét egy reklámcég írta (lásd. Visszautasított tanulmányomat).Ezek után mi csodálkozni való van ezen a nagyszerű eredményen?

Az antidepresszáns korszak lejárt, a gyógyszerek hatékonyságát egyre többen merik a szakmában is megkérdőjelezni (lásd. A svéd Pszichiátriai Társaság alelnökének nyilatkozatát). Minden hónap és év, amíg még az antidepresszánsok piacon vannak, százmilliárdokat jelent a gyógyszeriparnak, és több tízezer értelmetlen halált az embereknek. Mit gondoljunk azokról a "szakemberekről", akik a gyógyszeripart szolgálják betegeik helyett? 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!