A népszerű antidepresszánsok tamoxifennel együttszedve megnövelhetik a mellrák kiújulásának kockázatát

Forrás: Breastcancer.org 2009 máj. 30.
Fordította: Szendi Gábor

Egy új vizsgálat azt találta, hogy akik a tamoxifen mellett bizonyos antidepresszánsokat szednek, azoknak duplájára nőhet a mellrák kiújulásának kockázata. Az antidepresszánsok gátolják a CYP2D6 enzim működését, amely szükséges a tamoxifen hatékony működéséhez.

A vizsgálatot a Medco és az Indiana University School of Medicine kutató mutatták be szombaton az American Society of Clinical Oncology Orlandóban megtartott gyülésén.

Megközelítőleg 500 000 amerikai nő szed tamoxifent, egy gyógyszert, amely blokkolja a mellszövetben az ösztrogén hatását. Az ösztrogén bizonyos mellrák fajták (a hormonreceptor pozitív mellrákok) esetében fokozhatja a tumor növekedését. A tamoxifent szedő nők kb. 30%-a antidepresszánst is szed, hogy kezelje depresszióját és csökkentse a hőhullámait, amelyek a tamoxifen mellékhatása. "Potenciálisan legalább 100 000 nőt érint ez a jelentős kutatási eredmény", jelentette ki Dr. Marisa Weiss a Breastcancer.org elnöknője és alapítója, s egyben a philadelphia-i Lankenau Hospital onkológusa.

Egyelőre egy dán vizsgálatból származó eredményeknek ellentmondani látszik ez az eredmény. Az a vizsgálat szerint a tamoxifent szedő nők rákkiújulási kockázatára nincs hatással az antidepresszáns szedés.

"Nem akarunk elmenni a dán vizsgálat eredményei mellett; azonban abból az derül ki, hogy kevesebb nő szedte a tamoxifent antidepresszánssal egyidejűleg, és akik szedték is együtt a két gyógyszert, rövidebb ideig tették", mondja Dr. Weiss. Így a dán vizsgálat ellenére, a Medco/Indiana University vizsgálat, és egy más, az elmúlt években végzett kisebb vizsgálatok is figyelemreméltó bizonyítékokat szolgáltak az orvosoknak és a betegeknek arra, hogy megkérdőjelezzék bizonyos antidepresszánsok (és más, a CYP2D6 enzimet gátló gyógyszerek) tamoxifennel való együttszedését."

A tamoxifen régóta használatos nők millióinak sikeres kezelésére, akiknél hormon receptor pozitív mellrákot diagnosztizáltak. A tamoxifen 50%-a lecsökkentheti a mellrák kiújulásának kockázatát.

"A tamoxifen életmentő előnyei miatt nem kérdés, hogy az ezt szedő nők a legtöbbet profitáljanak belőle.", mondja Dr. Weiss. "Azok a nők, akik napi szinten elköteleződtek a tamoxifen mellett, megérdemlik, hogy a maximális előnyöket élvezzék, amit ez a szer nyújthat."

Mint Dr. Weiss rámutatott, biztonságos és hatásos alternatívák vannak a depresszió és a hőhullámok kezelésére, melyeket az orvosok alkalmazhatnak a tamoxifent szedő nőknél. Weiss azt javasolja a tamoxifennel antidepresszánst szedő nőknek, hogy beszéljenek orvosukkal. Akinek kérdése volna, információt találhat a Breastcancer.org-on.

"Mivel a tamoxifen sarokkő nők százezreinek a kezelésében világszerte, ez a vizsgálat valószínűleg egy csomó kérdést fel fog vetni azzal kapcsolatban, v ajon folytassák-e a nők a tamoxifen szedését, vagy változtassanak a kezelésen, ill., akik abbahagyták, újrakezdjék-e. Ezek az adatok fontos hozzájárulást jelentenek ahhoz, hogy a mellrák kezelésének hatékonyságát maximalizálni lehessen.", mondja Dr. Weiss.

Ajánlott link:

Szendi Gábor: A rák és az antidepresszánsok 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!