Evelyn Pringle: Az SSRI gyártók a médiát használják arra, hogy a terhes nőket antidepresszáns szedésre vegyék rá

Forditotta: Dr. Király Gábor és Váradi Judit

Forrás: OpedNews 2007 Július 30.

A Big Pharma rendszeresen használja a médiát, mint fizetett kerítőt, megjátszva a gondos, törődő orvost, miközben félrevezeti az embereket a gyógyszerek káros hatásaival kapcsolatban. Ráadásul, amikor a profitot még azon az áron is növelni akarja, hogy terheseknek ad el antidepresszánsokat, a média ebben játszott szerepe egyenesen gyalázatos.
2007 június 27.-étől, mondhatni az USA-ban minden nagy hírközlő szerv hírt adott arról a két, New England Journal of Medicine-ben (NEJM) megjelent új tanulmányról, melyek szerint a terhesség alatt szedett SSRI antidepresszánsok csak kis kockázattal járnak a születendő gyermek épségére.
A fenti állítás a következő antidepresszánsokat foglalja magába: Paxil (gyártó GlaxoSmithKline), Zoloft (forgalmazza a Pfizer), Prozac (Eli Lilly), továbbá a Celexa és Lexapro a Forest Laboratoriumoktól; Luvox a Solvay-tól, és a generikus SSRI-kat gyártó Barr gyógyszergyártóktól.
Június 27-én számtalan hírmagazin az Associated Press-t idézve közölte a következőket:" Az antidepresszánsok nem okoznak születési rendellenességeket."
Az ABC News június 29-én adta hírül, hogy " Az antidepresszánsok terhesség alatti használata biztonságosabb, mint azt eddig hittük."
"Az antidepresszánsok nem hozhatók összefüggésbe születési rendellenességekkel.", állította a News Medical.net internetes változata 2007. július 5-én.
A fenti tudósítások elborzasztották azokat a szakértőket, akik tudatában vannak a születési rendellenességek valóságos kockázatának, de semmi nem hozta ki őket úgy a sodrukból, mint az US Centers for Disease Control (az USA "betegségügyi" központja) által a fentieket egy nappal megelőző állítása: " Egy új tanulmány szerint a terhesség alatt fogyasztott antidepresszánsok hatása elhanyagolható a születési rendellenességek kialakulására."
Dr. Peter Breggin, a The Antidepressant Fact Book (Tények az antidepresszánsok-ról) c. könyv szerzője és az SSRI-ok szakértője, a következőket mondja: "
"A CDC biztonságérzetet keltő nyilatkozata szöges ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy a terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek számát, károsítják a magzati agy fejlődését." Továbbá, hogy "óriás mértékben megtévesztettek azok a nők és orvosaik, akik csupán a fent jelzett tanulmányok generálta szalagcímekre figyelnek", majd így folytatja: "Antidepresszánsokat soha nem szabadna terhesség ideje alatt fogyasztani."
Dr. Breggin megjegyzi, hogy a CDC arra kéri a terhes nőket, hogy beszéljék meg orvosukkal az antidepresszánsok jótékony és káros hatását, de Breggin hozzáteszi, hogy " azok az orvosok a CDC nyilatkozatából azt a következtetést vonják le, hogy a veszély elhanyagolható."
Dr. Breggin és Ginger Breggin "Az SSRI antidepresszánsok szerepe a méhen belüli születési rendellenességekre, újszülöttkori megvonási tünetek és agykárosodás" című, a New England Journal of Medicine tanulmányok állításait cáfoló dolgozatát a The Ethical Human Psychology and Psychiatry lap következő száma hozza le.

A CDC közleménye és a médiák tudósításai félrevezetők.

A CDC azt állítja, hogy az SSRI antidepresszánsok használata elfogadható, mivel önmagában a depresszió is veszélyekkel, kockázatokkal jár. Igen, "de ezek a veszélyek, kockázatok" -mondja Dr. Breggin- "elenyészők ahhoz képest, melyet egy szörnyű születési rendellenességgel (defektussal) világra jövő gyermek okoz egy családban."
Ráadásul, a szakértők szerint, a híradások állítása, miszerint a születési rendellenességek ritkák, megtévesztő, mivel:(1) a fentebb említett tanulmányok azokra a nőkre hivatkoztak, akik terhességük első 3 hónapjában szedtek (SSRI) antidepresszánsokat; (2) bizonyos születési rendellenesség a terhesség későbbi időszakában alakul ki; (3) a gyógyszerek(antidepresszánsok) elhagyása a harmadik hónap végén, vagy bármikor, súlyos megvonásos tüneteket válthat ki; (4) az újszülöttnél is felléphet megvonási tünet, és (5) az újságok nem említették az antidepresszánsokhoz kapcsolható egyéb mellékhatásokat.

Az említett híradások elhallgatták a számtalan tanulmány által felsorolt igen súlyos megvonásos tüneteket, melyek az antidepresszánsok hatásának kitett újszülötteken észlelhetők. Néhányat említve: az igen éles vagy éppen gyenge sírás, remegés, ingerlékenység, görcsök, csökkent izomtónus, természetellenes alvási zavarok, táplálkozási nehézségek, szapora légzés, és gyakori intenzív kezelés igénylése.

A Sunday Telegraph 2004 február 22-i száma Dr. Philip Zenskindnek, egy, a Gyermekgyógyászok lapjában megjelent, közleményéből idéz: "Mi azt találtuk, hogy az antidepresszánsok (SSRI) tönkreteszik a gyermek idegrendszerének szöveteit, és gyermekek százezreinél, akiknek szülei ezen gyógyszereket szedik terhességük ideje alatt, ezek bizonyított tények, nem csupán lehetőségek. Ezek a magzatok szerotoninban fürödnek fejlődésüknek egy kulcsfontosságú szakaszában, és mi valójában nem tudjuk, hogy ez mivel jár számukra, vagy mi lehet a hosszú távú kihatása."
Szakértők szerint az inkriminált újságcikkek félrevezetnek, mivel arra a következtetésre jutnak, hogy az említett tanulmányokban nem volt szó fejlődési rendellenességről, holott az igazság az, hogy a CDC tanulmánya később elismerte az okozati összefüggést az SSRI antidepresszánsok használata és olyan fejlődési rendellenességek előfordulása között, mint a különálló, varratokkal kapcsolódó koponyarészek korai összecsontosodása, a hasűri szervek hasüregen kívülre kerülése (úgymint a máj, gyomor, vagy a belek,) továbbá bizonyos szívfejlődési rendellenességek.

A CDC tanulmány szerint a terhesség első harmadában az SSRI antidepresszánsokat szedő nők gyermekei között 2.4-szer gyakoribb volt az agy és gerincvelő nagy részének, valamint az embrionális agy három, a későbbi agy kifejlődésének alapjait képező részek hiánya (anencephalia). "Ez egy katasztrofális, végzetes születési rendellenesség és nem korrigálható" hangsúlyozza Dr. Breggin. Az anencephal defekttel született csecsemőknél, az agy nagy része nem fejlődik ki, és vagy koraszülöttek, vagy meghalnak röviddel születésük után.
A belek, vagy más hasűri szervek hasüregen kívülre kerülésével született csecsemők 2.8-szer nagyobb számban fordulnak elő az antidepresszánsokat szedő nők körében.

Ezeknek az állapotoknak a súlyossága változó, de lehet életveszélyes és többnyire sebészi beavatkozást igényelnek, továbbá hetektől évekig terjedhet az az időszak, ami az állapot rendeződéséhez szükséges.
A Craniosynostosis, amikor is a koponyacsontok idő előtt összenőnek, 2.8-szer nagyobb számban fordulnak elő az USA-ban az SSRI antidepresszánsokat szedő nők csecsemői között.
2005 szeptemberében a Glaxo (antidepresszánsokat gyártó cég), egy tanulmányra hivatkozva, írásban hívta fel az orvosok figyelmét arra, hogy azok a nők akik SSRI antidepresszánsokat szednek valószínűbb, hogy olyan csecsemőket szülnek, akiknek a hasűri szervei (máj, gyomor, bél, stb.) a hasfalon kívül helyezkednek el, illetve a koponyacsontjaik idő előtt záródnak.
A már említett CDC tanulmány arról is beszámol, hogy a Zoloft-ban "fürdő" (Magyarországon is az egyik leggyakrabban használt antidepresszáns) csecsemőknek kétszeres a rizikójuk, hogy szívfejlődési rendellenességgel szülessenek, és háromszor akkora, ha anyjuk Paxil-t szedett a terhesség alatt. Ugyancsak ismert, hogy azok a nők, akik a második, vagy harmadik harmadban (három hónap=egy harmad) SSRI antidepresszánsokat szedtek, kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy csecsemőjük valamilyen rendellenességgel (kongenitális defektus) szülessen. Mindenekelőtt szív-és érrendszeri hibákkal (29%) izom és csont deformitásokkal, (31%), és emésztőszervi rendellenességekkel (14%) .
Dr. Grace Jackson, antidepresszáns (SSRI) szakértő szerint:" ezt már tudni lehetett az 1980-as és 1990-es években is, hiszen a kísérletek során az embrionális állapotban lévő patkányoknak antidepresszánsokat adagolva, ezeknél arckoponya csont és szívfejlődési rendellenességeket okozott."
Továbbá, ugyancsak egy, nem régen a New England Journal of Medicine -ben megjelent tanulmány számol be arról, hogy Németországban, antidepresszánsokat szedett nők csecsemői dongalábbal, és egyéb lábtartási rendellenességekkel születtek. Ugyancsak itt olvasható, hogy oki összefüggés van a zárt végbéllel született csecsemők és szüleik antidepresszáns szedése között.

A Gyógyszeripar által befolyásolt Média

A cégek uralma a meghatározó hírközlők felett-, amit bizonyított, hogy mit és hogyan közöltek az újságok, tv-k, rádiók a bevezetőben hivatkozott NEJM tanulmányból-, nem történt egyik napról a másikra. Ez akkor kezdődött, amikor a 90-es évek végén a gyógyszergyártó cégek engedélyt kaptak, hogy termékeiket reklámozhassák a lakosságnak a médiában. (Ez elsősorban Amerikára vonatkozik. Nálunk egyelőre tilos. De ne izguljunk. Rövidesen itt is lehet -Dr. K. G. megj.)
Az elmúlt egy évtizedben a gyógyszergyártók olyan óriási összegeket fordítottak a reklámokra, hogy a nagy újság és tv hálózatok anyagi léte mára ezektől függ.
Ráadásul, a reklámdollárokkal, a Big Pharma tökélyre vitte, hogyan lehet a médiát úgy befolyásolni, hogy termékeiknek mindenekelőtt jó oldalát hangsúlyozzák, miközben elhallgatják azok veszélyeit.
Az Egyesült Királyságban (Anglia) 2005-ben megjelent riport szerint a nagy orvosi lapokban, mint a The Lancet, New England Journal of Medicine, a Journal of American Medical Association megjelent gyógyszerbevizsgálási kutatások 75%-át a gyógyszeripar finanszírozta.
Szakértők állítják, hogy az orvostársadalom mostantól nem hagyatkozhat arra, amit ezekben a lapokban olvas. Az orvosok tudományos ismeretek forrásába vetett hite, amire az orvosokat tanították, oda van, mert ezeket a forrásokat ma már a marketing uralja, mondja Dr. John Abramson, "A túlgyógyszerelt Amerika" (Overdosed America) szerzője.
Amerikában minden évben kiadják a nem éppen hízelgő "Keserű Pilula" ("Bitter Pill Awards") díjat, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan manipulálja a Big Pharma a fogyasztókat a média hathatós segítségével. Pl. 2004-ben a Paxilt gyártó Glaxo kapta a kitüntető díjat .
A díj támogatásaként az FDA figyelmeztető levelet küldött a Glaxonak, amelyben azt írta, hogy jogtalanul reklámozza úgy a Paxilt, hogy "bárki szorongást, félelmet, elfogódottságot érez társas vagy munkahelyzetben, annak Paxilt kéne szednie"., miközben ezt senki nem igazolta eddig.

2007-ben a CNN-nek lehetne adni a Keserű Pirula díjat, amiért helyt adott az ipar által pénzelt Dr. Sanjay Gupta-nak, aki bagatellizálta az SSRI-ok terhességi kockázatait.

Miután elhangzott Gupta beszéde a CNN-ben, hogy az SSRI-ok veszélytelenek a magzat számára, Larry Bone, aki szenvedélyes védelmezője a meg nem született babáknak, azt írta, hogy az a reklámhadjárat, amit a CNN folytat, katasztrofális a terhes és szoptató anyák számára.

A közvéleménynek joga van tudni az SSRI veszélyeiről, írta, és a média felelős azért, hogy a terhes és szoptatós kismamák megfelelően legyenek tájékoztatva e szerek veszélyeiről. A legkevesebb, mondta Bone, hogy az ilyen műsorok után hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy legalább az SSRI-okhoz adott betegtájékoztatókat olvassák el.

Az ismertetett veszélyek

Szakértők szerint kockázatos vállalkozás szoptatós anyáknak felírni ezeket a antidepresszánsokat. "Még senki nem tudja, hogy milyen hatásai lehetnek ezeknek az anyatejjel táplált kisgyermekekre, mivel senki nem tanulmányozta az antidepresszánsok anyatejen keresztüli hosszú távú következményeit", figyelmeztet Dr. Jackson, az egyik szakértő.

Továbbá hozzáteszi, "hogy senki nem tudja, hogy az (SSRI) antidepresszánsok hogyan változtatják meg méhen belül az újszülött magzat agyi szerkezetét, és soha nem bizonyították, hogy nincs hatása ezeknek a gyógyszereknek, melyeket a születés utáni első hónapokban vagy években adagolnak a gyermekeknek"
A Columbiai Egyetem kutatói publikálták, hogy az anyaméhben és a korai gyermekkorban a Prozac tartósan megváltoztathatja az agyi idegpályákat, megakaszthatja az idegi fejlődést, ami az érzelmi élet zavarait okozhatja a későbbiekben.
2005 december 8.-án az FDA kiadott egy közleményt, melyben felszólította a Glaxo-t a terhes nők esetében a gyógyszerek C kategóriából a D-be, vagyis súlyosabb osztályba való átsorolására, mivel bizonyos tanulmányok a terhes nőknél kimutatták a magzat veszélyeztetettségét.
Ez pontosabban a paroxetin (Seroxat, Paroxat, Paroxetin) vonatkozik, ami a terhesség első három hónapjában növelheti a fejlődési rendellenességek, különösen a szív fejlődési rendellenességeinek a kialakulását.
Az FDA arra is felszólított az orvosokat, hogy figyelmeztessék a Paxilt szedő nőket, ha terhességet terveznek, vagy már terhesességük első harmadában vannak.
2006 július 19-én az FDA egy másik közleményt adott ki, miután Dr. Christina Chambers, a New England Journal of Medicine 2006 február 9-i számában megjelent tanulmányában arról tudósított, hogy az SSRI-okat szedő anyák gyermekeiben hatszorosára nő az életveszélyes tüdőrendellenesség, az állandó tüdőartériás magasvérnyomás kockázata (persistent pulmonary hypertension, PPHN), és bejelentette, hogy "az FDA arra kérte az összes SSRI szponzort, hogy változtassa meg a gyógyszerek utasítását, és írja le a PPHN lehetséges kockázatát."
Az FDA közlemény szerint: "A PPHN-nel született csecsemők szívében és tüdejében rendellenes a vér áramlása, és szervezetük nem kap elég oxigént. A PPHN-es csecsemők súlyosan betegek lehetnek és meg is halhatnak."
A PPHN kockázatára először Dr. Chambers hívta fel a figyelmet egy 1996-os vizsgálatban, amelyben a kutatók két PPHN esetet találtak, ami váratlan volt, hiszen relatíve kevés nő vett részt a vizsgálatban, és mindkettő Prozac-ot szedett terhessége késői szakaszában.
Az FDA webszájtja 2007 július 13-i betegtájékoztató oldalán az SSRI-ok alábbi mellékhatásaira hívja fel a figyelmet: " A terhesség utolsó szakaszában Paxil-t szedő nők gyermekeinél nehéz légzés és táplálkozási nehézségek alakulhatnak ki. Egyes, a terhesség korai szakaszában Paxil-t szedő nők gyermekei szív problémákkal születhetnek."
A website a következőkre is figyelmeztet:
"A Paxil-t szedő betegeknél valószínűbb az öngyilkossági gondolatok, sőt a tényleges kísérletek előfordulása, különösen, amikor a Paxilt először kezdik el szedni, vagy az adagolást megváltoztatják."
"A Paxil (és más antidepresszánsok is - szerk. megj.) vérzési problémákat okozhat" figyelmeztet az FDA, "különösen, ha aszpirinnel, NSAID -vel (nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pl. az ibuprofen (p. Advil Ultra) vagy a naproxen (pl. Aleve) vagy más, vérzést befolyásoló gyógyszerekkel szedik."
A tájékoztató oldal arra is figyelmezteti a Paxilt szedőket, hogy "hiperaktívvá, ingerlékennyé, vagy túl izgatottá válhatnak", valamint "lehetnek impotencia problémáik (merevedési zavar), abnormális ejakuláció, nehézségek az orgazmus elérésében, csökkent libidó (szexuális vágy)."
Más, általában felsorolt mellékhatások között említhető a gyengeség, szájszárazság, székrekedés, ásítozás, fertőzés, hasmenés, izzadás, szédülés, remegés, idegesség, hányinger, alvási zavarok, csökkent étvágy és álmosság.
Mr Bone szerint, nem csak a CNN vétkes az SSRI-okról nyújtott félrevezető tájékoztatásban. "A legnagyobb televiziós társaságok, mint a CBS, FOX, ABC és az NBC", állítja, "már nem szavahihetők, amikor szemérmetlenül reklámozzák a közbiztonságot veszélyeztető pszichés működésekre ható gyógyszereket." "Az ilyen reklámozás minden esetben felháborító módon sérti az alapvető televíziós tájékoztatási etikát és a korrekt tájékoztatás normáját." Mr. Bone állítja, hogy a médiának kötelessége azt is elmondania, hogy a reklámokban szereplő orvosok kapnak-e támogatást vagy pénzbeli juttatást az SSRI gyártóktól.

Kockázatok az előnyökkel szemben

Végezetül, a szakemberek rámutatnak, hogy a főcímek nem juttatják a közvélemény tudomására, hogy az SSRI-ok hatástalanok. Dr. Bruce Levine, klinikai pszichológus, aki az ősszel kiadásra kerülő új könyvében, melynek címe "Túlélni Amerika depresszió járványát: Hogyan találjunk erkölcsöt, életerőt, és közösséget egy őrült világban", azt állítja, "tudományos kutatások igazolják, hogy ezek az antidepresszánsok nem hatásosabbak a depresszió kezelésében, mint a placebók, vagy egyáltalán semmilyen kezelés." "Még a hamis gyógyszergyári vizsgálatok is azt bizonyítják, hogy tudományos értelemben az antidepresszánsok kudarcot jelentenek," teszi hozzá. "Például, 2002-ben a Prevention & Treatment (Megelőzés és Kezelés) című folyóirat 47 vizsgálatot elemzett, amelyet olyan gyógyszergyártó cégek szponzoráltak, mint a Prozac, Paxil, Zoloft, Effexor, Celexa, és Serzone, és arról számolt be, hogy ezen vizsgálatok nagy részében, az antidepresszánsok nem múlták felül egy cukortabletta placebo hatását." Az SSRI-ok másik vezető szaktekintélye, Dr. David Healy, szintén azt állítja, hogy az SSRI-ok hatásossága el van túlozva, és a jelenlegi adatok azt bizonyítják, hogy tízből mindössze egy beteg reagál kifejezetten az SSRI-ra, a többi a minden orvosi kezelésben jelenlévő nem specifikus hatásokra (a kezelés megnyugtató ténye, az orvos kedvessége, a betegszabadság, stb.) vagy placebóra. Healy számos pszichiátriai gyógyszerről szóló könyv szerzője, mint például "Az antidepresszáns kor" ("The Antidepressant Era") és " A Pszichofarmakológia megteremtése" ("The Creation of Psychopharmacology"). Azt vallja, hogy az SSRI-ok terhes nőknek való felírásakor a "haszon-ártalom arány" miatt aggódik, mivel anélkül, hogy hasznára válna, a gyermek visel minden kockázatot, az újszülöttkori megvonási tüneteket és a születési rendellenességeket is beleértve. Healy rámutat, hogy a CDC vizsgálat arra irányul, hogy bizonyos specifikus fogyatékosságok és egyes gyógyszerek között mutasson ki kapcsolatot, és így "az ember végül nagyon kicsiny számokat tud kimutatni minden csoportban, nem pedig jelentős összefüggést." (Itt Healy arról beszél, hogy az a típusú kutatás, amely elvész a részletekben, végül elbagatellizálja azt a tág összefüggést, hogy az SSRI-ok veszélyesek a magzatra. Ugyanis, ha konkrét defektusokra bontjuk le a kockázatot (bár még így is nagy számok jönnek ki), akkor megnyugodva hátradőlhetünk, hogy "jah, tízezerből egy esetben, akkor nincs miért izgulnunk." Csakhogy akárhány konkrét kockázatot is kiszámolunk, nem tudunk számolni ezek összegződésével, hogy végülis összességében mekkora tehát a sérülten születés kockázata, tovább azzal végkép nem tudunk számolni, amit nem is vizsgáltak, vagy ma még nem is vizsgálható, mert a gyerek felnőttkorában derül majd ki. - szerk. megj.)


Azok az amerikai családok, akik jogi tanácsot szeretnének kapni az SSRI-ok által okozott születési rendellenességekkel kapcsolatban, itt vehetik fel a kapcsolatot: Baum, Hedlund, Aristei, Goldman & Menzies Law Firm, (800) 827-0087; http://www.baumhedlundlaw.com/
Evelyn Pringle
evelyn-pringle@sbcglobal.net (Az Antidepressant Birth Defect Litigation havi összefoglalójából, a Baum Hedlund's Pharmaceutical Antidepressant Litigation Department szponzorálásával)

www.paxilbirthdefect.com
www.pphnlawyers.com

(Evelyn Pringle az OpEd News állandó cikkírója és oknyomozó újságíró aki a kormányzati és nagyvállalati korrupció leleplezését tűzte ki céljául)

Kapcsolódó cikkek:

A Glaxo a Paxil és a születési rendellenességek kapcsolatát feltételező vádakkal néz szembe

Paxil (paroxetine) születési rendellenességet okozhat

Terhesség és depresszió - okai, kezelése

Ne gyógyszereld a magzatod!

Az anya SSRI szedése fokozhatja a születési rendellenességek kockázatát

Az antidepresszáns gyógyszerek majdnem nullára csökkentik a betegek spermaszámát 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!