A média folyamatosan fenntartja a depresszió soha meg nem erősített kémiai egyensúlyzavar elméletét, mutatja a vizsgálat

Forrás: ScienceDaily, Mar. 3, 2008
Fordította: Szendi Gábor

Arról a teóriáról, miszerint a depressziót kémiai egyensúlyzavar okozná, gyakran írnak úgy a médiában, mintha bizonyított tény volna, jóllehet aligha van tudományos bizonyíték erre, állítja a Florida Állami Egyetem kétszerzős vizsgálata.

Jeffrey Lacasse a Florida Állami Egyetem doktorandusza, és a College of Social Work tanára, valamint Jonathan Leo a tennesseebeli Lincoln Memorial University neuroanatómiai professzora úgy találták, hogy azok a riporterek, akik az általuk írt újságcikkekben azt állították a depresszióról, hogy azt kémiai egyensúlyzavar (szerotonin hiány - ford. megj.) okozza, képtelen voltak tudományos bizonyítékokat szolgáltatni állításaik alátámasztására.

Lacasse és Leo kb. egy évet töltöttek 2006 és 2007 között azzal, hogy figyelték azokat a híreket és cikkeket, amelyek a kémiai egyensúlyzavarra vonatkozó állítást tartalmazták, és mindannyiszor kapcsolatba léptek a szerzővel, hogy megtudakolják tőle, mire alapozzák állításukat. Számos újságíró, pszichiáter és gyógyszercég válaszolt a kutatók megkeresésére, de - mint Lacasse és Leo írják - egyikük sem szolgáltatott olyan dokumentumot, amely alátámasztotta volna a kémiai egyensúlyzavar teóriát. Eredményeiket a Társadalom című tudományos folyóiratban publikálták.

"Hogy a média tényként tálalja ezt az elméletet az azért aggasztó, mivel ez téves értelmezése az elmélet jelenlegi állásának", mondta Lacasse. "Például kevés tudós van, aki megvédené ezt a teóriát, és némely prominens pszichiáter nyilvánosan elismerte, hogy a szerotoninhipotézis sokkal inkább csak egy metafora, semmint tény. Mint a jelen vizsgálat dokumentálta, amikor bizonyítékokat kértek, a riporterek képtelenek voltak idézni olyan lektorált folyóiratból származó tanulmányt, amely támogatta volna az elméletet."

Továbbá, mondták a kutatók, a riporterektől kapott számos válasz azt mutatta, hogy az elmélet tudományos értékét alapvetően félreértik. A DSM, amely alapján majd minden pszichiáter diagnosztizálja és kezeli betegeit, világosan kimondja, hogy a depresszió és szorongás oka ismeretlen, mondják Lacasse és Leo.

A Társadalomban megjelent tanulmány annak a 2005-ös tanulmánynak a párjaként készült el, amelyben azokra a gyógyszeripari reklámokra fókuszáltak, melyek azt állították, hogy a depressziót a lecsökkent szerotonin szint okozza, és ezt a kémiai egyensúlyzavart az SSRI-ok képesek helyreállítani.

"A kémiai kiegyensúlyozatlanság teóriáját, amelyet az 1960-as években fogalmaztak meg, olyan megfigyelésekre építették, miszerint a hangulat gyógyszerekkel mesterségesen módosítható. De nem volt itt szó arról, hogy kémiai egyensúlyzavart észleltek volna.", mondta Leo. "Azóta sincs bizonyíték, amely igazolná az elméletet, míg viszont igen sok eredmény van, amely megkérdőjelezi a teóriát."

A kutatók azt mondják, a teória népszerűsége döntően az SSRI-ok feltételezett hatékonyságán alapszik, miközben számos nagy vizsgálat kétségbe vonta az SSRI-ok hatásosságát. 2008 februárjában a PLoS Medicine-ben közöltek egy vizsgálatot, amelyben áttekintették a vizsgálatok teljes sorát, és ezekből arra következtettek, hogy az SSRI-ok hatása a placebohatással egyenlő. Más vizsgálatok azt jelzik, hogy minden tíz emberből, aki SSRI-t szed, mindössze 1-2 javul valóban a szerek szedésétől, mondja Lacasse és Leo.

Ennek ellenére, a National Center for Health Statistics azt találta, hogy az antidepresszánsok a leggyakrabban felírt gyógyszerek az USA-ban. 2005-ben 31 millió receptet írtak fel.

Mind Lacasse és Leo hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a betegek kapjanak tényszerű információt, hogy valóban tájékozottan hozhassanak döntést gyógyszereikről és a többi szóba jöhető hasznos kezelési eljárásról, mint a pszichoterápia, a testgyakorlás vagy az önsegítő módszerek.

"A betegek másként is dönthetnének a gyógyszerek szedéséről és alternatív módszerek használatáról, ha teljes mértékben tájékoztatnák őket. Véleményünk szerint a média pozitív szerepet is játszhatna, ha a mentális egészséggel kapcsolatos beszámolóik összhangban állnának a tudományos szakirodalommal."

Kommentár:
A két kutató valószínűleg megdöbbenne, ha Magyarországon járva azzal szembesülne, hogy még nem is csak a felkészületlen újságírók, hanem maguk a pszichiáterek állítják nap mint nap rendelőikben, hogy "az alacsony szerotonin szint" okozza a depressziót és az antidepresszánsok "majd helyreállítják azt". Ezek szerint nálunk a pszichiáterek azon a szellemi színvonalon vannak, mint a nyugati laikus újságírók? Vagy még rosszabb a helyzet? Hiszen nekik hivatalból tudniuk kellene, hogy az elméletet soha még nem igazolták és nem is fogják. Ennyit azért már lehet sejteni az eddig sikertelenségekből. Ha tudják, akkor viszont egyszerűen szándékosan megtévesztik betegeiket?
Ha végigböngésszük a magyar internetet, első, amibe beleütközünk, az Organon által támogatott propaganda webszájt, a www.depresszio.hu. Itt az áll, hogy "Az utóbbi években egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a szerotonin és a noradrenalin a pszichés működés és magatartás széles skálájában játszik fontos szerepet (hangulat, készenlét, alvás, táplálkozás, fájdalom percepció, agresszió)." Jól hangzik a szöveg, kiragadva még igaz is lehetne, azonban ezt a szöveget a "depresszió okai" cím alatt lehet olvasni. A szájt egy másik oldalán ez áll: "Szerotonin: ... Biokémiai vizsgálatok igazolják, hogy depressziókban az agyi szerotonin anyagcsere jól mérhetően eltér, amelyeknek gyógyszeres korrekciója ma e betegségek egyik leghatékonyabb kezelési módja."

Rihmer Zoltán az Indexen erősítgette a szerotonin-teóriát, hozzátéve, hogy a noradrenalin és a dopaminszintet és "be kell állítani". Ez a "differenciált" kifejtése a "biokémiai egyensúlyzavarnak".
Egy Népszabadságnak adott nyilatkozatában ezt mondja: "'szerencsére' a betegségnek biológiai komponensei is vannak, ezért a központi idegrendszer szerotonin-anyagcseréjét javító gyógyszeres, illetve pszichoterápiás kezelés kombinálásával igenis gyógyítható."
A Patika Magazinban ez áll: "Pedig - mint azt dr. Rihmer Zoltán is kifejtette - a depresszió kimutatható biokémiai elváltozásokkal jár az emberi idegrendszerben, kialakulásának hátterében a szerotonin és noradrenalin nevű neurotranszmitterek megváltozott, általában csökkent működése húzódik meg".
Rihmer a fitt.infon-n: "A depresszió olyan betegség, ami az agy biokémiai egyensúlyának felbomlásával jár, ez okozza a tüneteket."

Német Attila is elmondja a Kosár magazinban, hogy "A szerotonin-egyensúly felborulásának is kulcsszerepe van a depresszió kialakulásában."

Ha tehát Leo és Laccase hazánkban járna, én őket a pszichiátriai rendelőkbe küldeném vizsgálódni, a szerotonin lila köde ugyanis onnan áramlik ki a médiába. A médiamunkások meg beveszik, hisz akadémiai doktorok mondják nekik. Miért is kételkednének. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!