Su és mtsi.: Az omega-3 zsírsav major depresszióban. Egy kettős vak, placebokontrolos elővizsgálat.

Forrás: Su KP, Huang SY, Chiu CC, Shen WW.: Omega-3 fatty acids in major depressive disorder. A preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Eur Neuropsychopharmacol. 2003 Aug;13(4):267-71.

Fordította: Szendi Gábor

 

A szerzők a bevezetőben elmondják, hogy az egyes országok közt a depresszió előfordulásban hatvanszoros különbség is kimutatható. Hasonló eltérések figyelhető meg a szív és érrendszeri megbetegedésekben, s mindez azt sugallja, hogy közös étrendbeli eltérések okozzák mindkettőt. Számos vizsgálat számolt be arról, hogy az EPA (az omega-3 egyik változata) pozitív hatással van schizofréniában, bipoláris betegségben, és depresszióban. A hatás feltételezhetően abból ered, hogy az idegsejtek membránjait többek közt omega-3 alkotja, és ennek hiányában az idegsejtek működése romlik. Depresszióban ismételten kimutatták az omega-3 hiányát. Omega-3-al sikeresen kezeltek már terápia-rezisztens depressziósokat is, ill. antidepresszáns kezelés mellé hatásfokozóként is bevált az omega-3. A szerzők egy 8 hetes kettős vak, placebokontrolos vizsgálatot folytattak le annak kiderítésére, milyen kapcsolat áll fent a depresszió és az omega-3 hiánya között és mekkora dózis szolgálja a hatékony kezelést.

A vizsgálatban résztvevő betegek többsége már eleve szedett antidepresszánst, ezen nem változtattak. Egy héten át mindenki placebót kapott, és aki 20%-nál jobban javult, azt kizárták a vizsgálatból, hogy a túl nagy placeboválasz ne nehezítse meg a valódi omega-3 válasz mérését.
A depressziót az un. Hamilton teszttel mérték, melynek 21 kérdése a depresszió és szorongás különféle tüneteire kérdez rá. A kérdések egy részét nullától kettőig ill. a szomatikus problémákat négyig lehet pontozni. A betegeket a 2., 4., 6., és 8. héten mérték.
Ami fontos: az omega-3-at kapók kétszer öt kapszulát kaptak, minden kapszula 440 mg EPA-t és 220 mg DHA-t tartalmazott. Vagyis 4.4 gramm EPA és 2.2 gramm DHA volt az adag.

A vizsgálat végére az eredmény a következő volt:

 

Omega-3 csoport depresszió pontszáma

Placebo csoport depresszió pontszáma

Kezelés előtt

22.5

22.1

Kezelés után (8. héten)

8.9

15.7

(Érdemes megjegyezni, hogy az antidepresszáns vizsgálatok metaanalízise szerint az antidepresszánsok a placebóhoz képest mindössze 2 azaz kettő ponttal "hatásosabbak". - ford. megjegy.)

A szerzők a megbeszélésben azt írják, hogy az eddigi sikeres kezelési beszámolók mindig az EPA-t találták sikeresnek. Ugyanakkor a depresszió a DHA hiánnyal függ össze, ami arra utal, hogy a szervezet az EPA-ból tud hasznosítható DHA-t előállítani.

A szerzők cikküket így zárják:
"Bár nincs komoly ösztönző erő a gyógyszeripar számára, hogy támogassank olyan kutatást, amely nem szabadalmaztatható anyagra, mint az omega-3-ra vonatkozik, a további adatgyűjtés alapvető mind humanisztikus, mind tudományos szempontból, mivel az omega-3-at biztonságossága és a magzatot nem károsító volta miatt előnyben kéne részesíteni a depresszió kezelésében." 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!