Bruce E. Levine*: A pszichiátria rászolgált népszerűtlenségére?

Forrás: The Huffington Post
Fordította: Szendi Gábor

*Bruce E. Levine klinikai pszichológus, PhD, az "Amerika depresszió járványának túlélése" (Chelsea Green Publishing, 2007) c. könyv szerzője.

Miközben a pszichiátria - hasonlóan a Bush adminisztrációhoz- jelenlegi népszerűtlenségéért a sajtót és a médiát okolja, aközben a média általában vonakodik attól, hogy csak úgy kikezdjen egy nagyhatalmú intézményt, hacsak az rá nem szolgált erre. Így ez a nagyhatalmú intézmény népszerűtlenségéért keményen megdolgozott a nyilvánvaló csalárdságával, inkompetenciájával, korrupciójával és csődjével.

Éppen most mennyire is népszerűtlen a pszichiátria? A Gallup 2006 decemberi felmérése, amelyben különböző szakmák "becsületességi és etikai normáit" vizsgálta, a következő eredményre vezetett: az amerikaiak 84%-ának pozitív véleménye van az ápolónőkről, 69%-a értékelte pozitívan az orvosokat, és csak 38%-nak van jó véleménye a pszichiátriáról.

Egészen mostanáig, legtöbb újságíró rendkívül óvatosan konfrontálódott azzal, hogy a Gyógyszeripar birtokba vette a pszichiátriát. Robert Whitaker a kivétel, aki orvosi írásaiért elnyerte a George Polk díjat. Whitaker az "Őrület Amerikában" (2002) c. könyvében összefoglalta az amerikai pszichiáterek és szakmai szervezetük, az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APT) korrumpálódásának kezdeteit: "A korai 1970-es években az egész pszichiátria a gyógyszeripari pénzek hatására bekövetkező átalakulás folyamatában volt.". Whitaker így ír erről: "Az APT még inkább gazdasági függésbe került a gyógyszercégektől. Az APT éves költségvetésének harminc százalékát a lapjaiban megjelent gyógyszerhirdetések adták ki."

Az APT számára, egy rövid ideig, problémátlan volt a gyógyszercégekkel való együttműködés. 1992-ben az UpJohn, aki a Halcion nyugtatót gyártotta (nagy botrányok vették körül a szert, mert hatása alatt gyilkosságot is elkövettek. ford. megj.), viszonzás nélküli ajándékként 1.5 millió dollárt adot az APT-nek, mire az APT vezetője kijelentette, hogy az UpJohn és az APT kapcsolata "felelős, etikus partnerkapcsolat, amely feltételek nélkül használja az egyik fél erőforrásait és a másik fél szakértői". Ez a fajta partnerkapcsolat aztán folytatódott. 2007 első negyedében az antidepresszáns Prozacot és az antipszichotikumot gyártó Zyprexát gyártó Eli Lilly 421 000 dollár ösztöndíjat folyósított a "Depressziókezelés javítása" és a "A Mániás-depresszió kevert epizódjainak megértése" programok támogatására.

Vajon az APT és a Gyógyszeripar közti kapcsolat "feltétel nélküli kapcsolat"? Az American Journal of Psychiatry neves pszichiátriai lapot az APT adja ki. 2007 szeptemberében, annak érdekében, hogy visszafordítsák a fiatalok körében csökkenő tendenciát mutató antidepresszáns fogyasztást, megjelentettek egy vizsgálatot, amely teljesen megalapozatlanul arra következtetett, hogy a öngyilkosságok fokozódó számát a csökkenő antidepresszáns fogyasztás okozza. Ekkor a New York Times és más lapok megírták, hogy az APT lapjának állításai hazugságok; a Boston Globe arról számolt be, hogy a Zoloftot gyártó Pfizer 30 000 dollárral járult hozzá az American Journal of Psychiatry vizsgálatához. De ez csupán a jéghegy csúcsa.

Amikor a szerotoninszintet növelő Prozac először jelent meg a piacon az 1980-as évek végén, Amerika az APT-től és a pszichiátrtia vezérkarától hallotta azt, hogy a depressziót a szerotoninhiány okozza. Erre nem volt bizonyíték, és a szerotonin hipotézist 1990 közepéig tesztelték tudományosan és végül elvetették. De az antidepresszáns gyártók tudták, hogy több ember fog Prozacot, Paxilt, Zoloftot és más antidepresszánsokat szedni, ha abban hisznek, hogy ezek a gyógyszerek egy hiányt korrigálnak (analóg módon, ahogy az inzulin teszi ezt), mintha úgy tudnák (ami az igazság), hogy ezek a szerek csupán tompítanak (mint az alkohol és az illegális drogok). Így a gyógyszeripar és pszichiáter partnereik csendben hallgatak. A pszichiátria arról is hallgatott, hogy létezik antidepresszáns tolerancia (vagyis a hozzászokás miatt az adagok folyamatos növelése szükséges), hogy a szerek függést okoznak, és hogy a gyógyszer elhagyása rémálom - mindez jól ismert volt a tudományos körökben jóval azelőtt, hogy a közvélemény tudomására jutott volna.

A múltban, azokat, akik bírálták a pszichiátriát gyógyszeripari korrumpáltsága miatt, a pszichiátria védelmezői azzal vádolták, hogy lekicsinylik az érzelmi szenvedést. De az amerikaiak egyre jobban megértik, hogy az ilyen mocskolódás olyan nevetséges, mint amikor a Bush kormányzat iraki politikáját kritizálókat azzal vádolják, hogy nem szolidárisak az amerikai katonákkal. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!