Byron J. Richards : Veszélyes pszichiátriai gyógyszerek és a terhesség

Forrás:Natural News
Fordította: Váradi Judit

Tudományos tények bizonyítják a pszichiátriai gyógyszerek káros hatását a terhességre

A terhesség és a szoptatás közben szedett pszichiátriai gyógyszerek veszélyeiről sok éve beszámoltak már. Az elmúlt hat hónapban azonban, megdöbbentő számú új adat került napvilágra, melyeket most összefoglalunk.

Amerikában a szenátus új törvényt készül alkotni, hogyan készítsék fel az anyákat a terhesség és szoptatás alatti "megfelelő" gyógyszerelésre. Rendkívül felelőtlen dolog a szenátorok részéről olyan törvényeket alkotni, amelyek közvetlenül sértik az anyák, a meg nem született gyermekek és az újszülöttek érdekeit. Közismert tudományos tény, hogy a pszichiátriai gyógyszerek könnyedén átmennek a méhlepényen, és a magzatot gyógyszertani szempontból aktív hatásnak teszik ki. Az is ismert, hogy a szoptatós anyák tejében ezek a gyógyszerek farmakológiailag kimutathatók. Egy magzatot, vagy egy újszülöttet kitenni ezeknek a szereknek, egészen más, mint egy felnőtt idegrendszert kitenni, amely már kiépítette az agyi áramköröket. A magzat formálódó idegei próbálnak alaphálózatokba szerveződni (mint a komputer hardwer), amit később már nem lehet megváltoztatni, kapcsolatot építenek ki a szervezet minden zugába - mint pl. a szívbe és a tüdőkbe, és kialakítják, hogyan fogják e szerveket működtetni egy életen keresztül. A rendelkezésre álló bizonyítékok tisztán mutatják, hogy a pszichiátriai gyógyszerek beavatkoznak a fenti természetes folyamatokba, és komoly kockázatot jelentenek a még meg nem születetteknek - olyan veszélyt, ami egy életen át tartó rossz egészségi állapothoz vezethet.

Egy 2007 májusában közétett meta-analízis kimutatta, hogy a terhességük első harmadában paroxetint szedő nőknél 72 százalékkal nő meg az esélye annak, hogy szív-rendellenességgel (születési fogyatékkal) hozzák világra gyermeküket. Egy 2006 decemberében közzétett tanulmány áttekintette azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek kimutatták, hogy a terhesség bármely szakaszában szedett antidepresszánsok komolyan megnövelik a születési, elsősorban a kardiovaszkuláris rendellenességek kockázatát. Beszámolt egy dán vizsgálatról, amely a kardiovaszkuláris rendellenességek 60 százalékkal megnövekedett kockázatáról, egy amerikai vizsgálatról, amely 100 százalékkal megnövekedett kockázatról, és egy svéd vizsgálatról, amely 120 százalékkal megnövekedett kockázatról szólt. Az amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a terhességük alatt antidepresszánst szedő nők 4 százaléka szült gyermeket valamiféle születési rendellenességgel; 2 százalékuk kardiovaszkuláris rendellenességgel.

Világos, hogy az antidepresszáns gyógyszerek beavatkoznak a magzatfejlődés során az idegek és a szív kapcsolatába. Egy 2007 decemberében megjelent holland tanulmány beszámol a terhességük alatt antidepresszánst szedő anyák csecsemőiben előforduló mellékhatások széles köréről. Ilyenek például a légzési nehézségek, táplálkozási és emésztési zavarok, ingerlékenység és görcsök. A szerzők arra is rámutatnak, hogy állatkísérletek bizonyították, hogy "a perinatális SSRI szedés hatására az agy bizonyos területein maradandó elváltozások jöttek létre, és megváltoztatták a felnőttkori viselkedést."

Egy 2007 decemberében megjelent svéd tanulmány a fenti információk nagy részét megerősíti, ismét rámutatva a légzési nehézségek, görcsök, a hypoglycemia, és az általános gyenge egészségi állapot megnövekedett arányára (alacsony Apgar értékek). Egy 2006 októberi tanulmány megvilágítja, hogy a terhességük alatt antidepresszánst szedő anyák csecsemőinek 30 százaléka küzd jelentékeny alkalmazkodási képtelenséggel (születéskori és gyarapodásbeli nehézségekkel). Ez azt jelenti, hogy, még ha nincsenek is kirívó születési rendellenességek, az újszülött általános egészségi állapota összességében gyengébb - ami hihetetlenül veszélyes helyzet. A 2006 októberben közzétett adatok 2006 ((http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1689...) valóban azt mutatták, hogy az antidepresszánst szedő anyáknál nagyobb valószínűséggel következett be koraszülés és alacsony születési súly - ami az antidepresszáns kezelés által kiváltott általános alultápláltságra utal. Juhoknál végzett vizsgálatok világosan mutatják, hogy ennek az az oka, hogy az antidepresszánsok a vér méh felé áramlását gyöngítik, csökkentve ezzel a babához eljutó oxigén és a táplálék mennyiségét.

Egy 2007 októberi amerikai tanulmány áttekintette az állatokkal kapcsolatos adatokat, és kimutatta, hogy az antidepresszánsok szedése életre szóló rendellenességeket okoz a viselkedésben és a stressz-tűrőképességben.

Egy 2005 februári tanulmány bemutatta, hogy már a 2 hónapos csecsemőknek legyengült és nem megfelelő reakciójuk van a fájdalomra - ami alapvetően jelzi, hogy idegrendszerük fejlődésében zavar van. Ez a kérdés egyenesen függ össze a felnőttkori stressz és fájdalom megfelelő kezelésével, melynek sikertelensége szorongáshoz, fibromyalgiához, és kardiovaszkuláris esemény következtében előforduló hirtelen halál megnövekedett kockázatához vezet. Ez egy mélyen gyökerező neurológiai változás, mivel azt jelenti, hogy a fejlődő idegrendszer, a pszichiátriai gyógyszerek hatására, traumatizálódott, kórosan érzékennyé téve az idegeket a jövőbeli stresszre való hiperreagálással.

Több tanulmány is megpróbálta beazonosítani a gyermekkori viselkedési és figyelmi zavarokat azoknál, akik a terhesség alatt pszichiátriai gyógyszerek hatásának voltak kitéve. Miközben nyilvánvalóak a gyenge megküzdési tendenciák, egyértelmű mintázat mégsem olvasható le, mivel ezek a gyerekek a szülői instabilitás miatt még mindig nagy stressznek vannak kitéve - ami ártalmas, attól függetlenül, hogy magzati korukban érte-e őket gyógyszeres ártalom, vagy sem.

Mindezek összegzéseként elmondható, hogy a terhesség alatti pszichiátriai gyógyszerek szedése sok ismeretlen és az egészségre valószínűleg ártalmas következményekkel jár. Ismét látjuk, hogy az FDA (amerikai gyógyszerhatóság) csődöt mond az emberek megvédésében, mivel nem követeli meg, hogy a gyógyszeripar vizsgálatokat végezzen annak bizonyítására, hogy e gyógyszerek biztonságosak a várandós anyák számára. Ezzel ellentétben a rendelkezésre álló tudás arra enged következtetni, hogy meglehetősen veszélyesek, és rendkívül nagy kockázatot jelentenek a babákra - aminek nyugtalanító következményei vannak a gyermekek jövőbeli rossz egészségi állapotára és a társadalom egészségügyi kiadásaira.

A fenti törvényalkotást támogató szenátorok vizsgálják meg fejüket és erkölcsüket. Személyesen kellene elszámolniuk azoknak az anyáknak, akiknek gyermekeit a fenti törvény megkárosítja.

A szerző: Byron J. Richards, a Wellness Resources Alapítója/Igazgatója , (www.wellnessresources.com), okleveles élelmezéstudományi kutató és országos hírű egészségügyi szakember, rádiós személyiség és oktató. Az alábbi könyvek szerzője: Mastering Leptin, The Leptin Diet, and Fight for Your Health: Exposing the FDA's Betrayal of America. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!