Szendi Gábor: A rátóti kettős gyilkosság és öngyilkosság és az antidepresszáns hatás

Rátóton kettős gyilkosságot majd öngyilkosságot követett el egy anya. Az elkövetés feltűnő agresszívitással és elszántsággal történt, és az anya rendkívül brutális módját választotta az öngyilkosságnak is, átvágta saját torkát. Mivel búcsúlevelet is hagyott hátra, tervét nem pillanatnyi felindulásból követte el. Az elkövetés különös kegyetlen módja, az anya rendhíthetetlen kitartása terve kivitelezésében (kislánya menekült és küzdött), és a brutális önkivégzés kísértetiesen emlékeztet az antidepresszánsok szedése alatt elkövetett gyilkosságokhoz és öngyilkosságokhoz. Ezek jellemzője, hogy a gyakran addig agresszívnek és kegyetlennek egyáltalán nem minősülő emberek tőlük idegen módon kegyetlenek és elrettenthetetlenek a gyilkolásban, s ha önmagukkal is végeznek, azt általában erőszakos -fájdalmas, roncsoló- módon követik el.
Az özvegy férj elmondása szerint, melyet a megtalált gyógyszeres dobozok is igazolnak, felesége a tett elkövetésének idején feltehetőleg Contramal tablettát, egy fájdalomcsillapítót szedett.

A Contramal hatóanyaga a tramadol. A tramadolról már 1998-ban megjelent Markowitz JS és Patrick KS. kutatóktól a Medical Hypothesis szaklapban egy cikk, amely kimutatta, hogy a tramadol mind kémiai szerkezetében, mind hatásában rendkívül hasonló a venlafaxin nevű antidepresszáns hatóanyaghoz, amelyet hazánkban többek közt Effexor, Efectin, Olwexya, Velaxin néven forgalmaznak.

Jól ismert, hogy az amerikai gyógyszerhatóság 2004-ben kötelezte a gyógyszeripart, hogy minden antidepresszáns gyógyszeren fekete keretben figyelmeztetést helyezzenek el, miszerint az antidepresszánsok 18 év alatt fokozott öngyilkossági és agresszív késztetéseket válthatnak ki. Ez különösen áll az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátló), és az ezeknél modernebb, un. kettős hatású szerekre. 2006-ban a figyelmeztetést kiterjesztették 25 éves korig. Az előírást átvette számos nemzet gyógyszerhatósága, és 2005-ben az európai unióban is ajánlást fogalmaztak meg, miszerint az antidepresszáns szerek betegtájékoztatóján fel kell tüntetni az öngyilkossági kockázatot. Igen sok adat bizonyítja, és a józan ész is azt mondatja, hogy az öngyilkossági kockázat és agresszív késztetések megjelenése az antidepresszánsok szedése alatt, dózisváltáskor, ill. elhagyásuk után nem áll meg 25 éves korban. 2007-ben jelent meg két vizsgálat eredménye is, amely feltárta azokat a géneket, amelyek antidepresszánsok öngyilkosságot, ellenségességet és agresszivitást kiváltó hatását közvetítik. E gének jelenléte és hatása életkortól független. Juurlink és munkatársai 2006-ban a neves American Journal of Psychiatryban megjelent elemzése szerint, amelyben 1.2 millió 66 évnél idősebb ember antidepresszáns szedését vizsgálták meg, az antidepresszáns szedés első hónapjában - az öngyilkossági statisztikában megszokott 100 000 fő/évre átszámítva eredményüket - a kanadai öngyilkossági átlaghoz képest huszonötszörösére nőtt az öngyilkosságok száma. Mint a szerzők kiemelik, gyógyszerhatásra különösen az erőszakos öngyilkossági halálnemek száma nőtt meg.
1993-ban jelentek meg az első jelentések arról, hogy az antidepresszánsok, különösen a mai forgalmat domináló újabb típusúak, leküzdhetetlen szorongásos állapotot válthatnak ki, amely a betegeket öngyilkosságra, gyilkosságra késztethetik.

A gyógyszeripar szívós harcot folytat évtizedek óta azért, hogy elterelje a figyelmet az antidepresszánsok öngyilkosságot és agresszivitást kiváltó hatásait. Ebben a "harcban" megvásárolt és a gyógyszerekben fanatikusan hívő pszichiáterek egyaránt részt vesznek. Magyarországon a pszichiátria vezető köreihez tartozó, vezető funkciókat betöltő szakember tagadja nyíltan nyilatkozataiban, tanulmányaiban az SSRI-ok öngyilkossági kockázatát, szembemenve a tényekkel és a betegek érdekeivel. A betegek érdekei azt kívánnák, hogy amíg nyomós érvek szólnak a kockázat mellett, addig ez legyen a kezelésben irányadó.

A gyógyszerek öngyilkossági kockázatát korábban összefoglaltam Depresszióipar című könyvemben, majd a Lege Artis Medicinae-nek nyújtottam be egy, az antidepresszánsok öngyilkossági kockázatát bizonyító tényeket összefoglaló tanulmányomat de ezt a Pszichiátriai Kollégium tiltakozására nem jelentették meg. A Pszichiátriai Kollégium vezetőségét olyan nevek fémjelzik, mint Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Rihmer Zoltán az OPNI volt főorvosa, az MPT elnökségi tagja, Túry Ferenc az MPT volt elnöke, elnökségi tag, Füredi János az MPT elnökségének tagja, stb.

Az amerikai iskolai lövöldözéses drámákban, vagy a legutóbbi finn ámokfutásban egyaránt kiderült, hogy a fiatalok általában antidepresszáns kezelést kaptak.

A Contramal a venlafaxinnal (Efectin, Effexor) rokon hatású szer. Rubino és munkatársai 2007-ben jelentettek meg a British Medical Journalban 220 000 antidepresszánst szedő személy betegségtörténetét, és kimutatták, hogy a venlafaxint (Effexor, Efectin stb.) szedők körében az angol öngyilkossági átlaghoz képest kilencszer gyakoribb volt az öngyilkosság, és a többi antidepresszánshoz képest is kiugróan gyakoribbak voltak az öngyilkosságok.

A mélyen vallásos Andrea Yates 2001. júniusában fürdőkádba fojtotta öt gyermekét, miután drasztikusan megemelték Effexor (Efectin) adagját.


 

2004. februárjában Samantha Hirt, órákkal azt követően, hogy bevette a mániás depresszió ellen szedett Effexort (Efectin), tüzet gyújtott a hálószobában, ahol két kisgyermeke játszott, bezárta az ajtót, és leült egy heverőre TV-t nézni, miközben a tűz terjedt tovább, és megölte mindkét gyermekét.


Az antidepresszánsok gyilkosságokban betöltött szerepét elemzi Ty Philips újságcikke és Healy és mtsi. 2006-ban szakfolyóiratban megjelent tanulmánya

Volt alkalmam beszélni egy fiatal magyar férfivel, aki éles antidepresszáns váltást (egyiket megvonták és átállították egy másikra) követően olyan agitált és ellenséges állapotba került, hogy barátját megkéselte, saját ereit pedig úgy vágta fel, hogy késsel alászúrt ütőereinek, és feltépte őket. Mivel akkoriban volt gyilkossági kísérlete tárgyalása, azóta valószínűleg elítélték és büntetését üli. Olyan szakértői környezetben, ahol hevesen tagadják az antidepresszánsok agresszivitást, ellenségességet és öngyilkossági késztetést kiváltó hatását, a bíróság inkább ítéli el a gyógyszer áldozatát, mint a gyógyszert és annak gyártóját.

Mivel a Contramal (tramadol) szerkezetében és hatásában erős hasonlóságot mutat a venlafaxinnal, feltételezhető, hogy szedése, vagy hirtelen elhagyása a venlafaxinra jellemző hatást válthat ki arra érzékenyekben, úgymint ellenséges-paranoid állapot, fokozott agresszivitás és öngyilkossági késztetések.
Ez a családi tragédia ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy az antidepresszánsok és antidepresszánsokkal rokon hatású gyógyszerek ritkán, de igen veszélyesek tudnak lenni. Az esetet magyarázni igyekvő szakértők szorongásról, depresszióról, a kezelés hiányáról beszélnek. Ugyanakkor önmagában a szorongás vagy depresszió nem magyarázza meg a gyilkosságokat és az elkövetés módját. A kriminalisztikában elengedhetetlen a motiváció vizsgálata, és a motiválatlan gyilkosságoknál, mint jelen esetben is, muszáj (volna) a pszichés motiváció hiányában tudatmódosító szerek hatása után kutatni.

Iratkozzon fel hírlevelemre, s kéthetente tájékoztatást kap az új hírekről, cikkekről:


Az eset tanulságai csak akkor vonhatók le, ha túllépünk a semmitmondó általánosságokon, és a szedett gyógyszerek hatásából, vagy a hasonló esetek párhuzamba állításából vonjuk le a megfelelő következtetéseket. A Contramal (tramadol) kapcsán eddig öngyilkosságról vagy gyilkosságról nem tudunk, azonban a szer mellékhatásaiként szerepel az olykor fellépő zavartság, hallucinációk, pszichózis. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a ritka, elszigetelt esetek általában sokára állnak össze veszélyes gyógyszer hatásprofillá, mert a gyanútlan szakemberek általában az egyes estek kapcsán, mint jelen esetben is látszik, elmennek a jelentéktelennek ítélt részletek mellett. Az antidepresszánsok öngyilkosságfokozó hatásának felismerésére és elismerésére 15 évet kellett várni. Addig és e hatás mindenáron való tagadása miatt, azóta is évente sok százan követnek el öngyilkosságot ill. gyilkosságot antidepresszánsok hatására.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!