Helen Fields: A SÓ a természet antidepresszánsa?

Forrás: National Geographic News 2009 márc. 17.
Fordította: Váradi Judit

A közegészségügy megannyi tévedéseinek egyike a sózás szigorú tiltása. Holott, mint egy újabb vizsgálat is rámutat, a só fontos a szervezet számára, hiányában depressziószerű tünetek alakulnak ki.

Lehet- e a só a megoldás egy szomorú, üres életre? Alan Johnson, az Iowa Egyetem fiziológusa szerint lehetséges. Megállapította, hogy a nátriumhiányban szenvedő patkányok kevesebb örömüket lelik napi tevékenységükben - még arra sem képesek, hogy elvonszolják magukat a ketrecük másik felébe, hogy ott arrébb lökjenek egy reteszt, amely egy adag cukros vizet enged ki számukra. De amint a patkányok ismét sóhoz jutnak, boldogok lesznek, állítja Johnson. A nátrium alacsony szintje a patkányokban, az emberekben és más szárazföldi állatokban a depresszióhoz hasonló dolgot vált ki - a nagyobb sófogyasztás boldogabbá tehet minket. Egy krónikus fáradtság szindrómát vizsgáló tanulmányra hívja fel a figyelmet. A vizsgált betegek közül sokan egészségügyi okokból csökkentették nátrium bevitelüket. A nátrium szintjének étrendjükben való ismételt növelésével tüneteik javultak.

Nincs mentség a sófalásra

A szárazföldi állatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy sejtjeik a tenger vizéhez hasonló sós oldatban ússzanak, amilyenben távoli őseink éltek. Vesénk adaptálódott ehhez a feladathoz - a vizelet koncentrációját/sűrűségét ahhoz igazítja, mennyire sós a vér. De a legtöbb mai ember sokkal több sót fogyaszt, mint amennyire szüksége van. Az agy azután is boldogságot érez, amikor már nincs igazán szüksége a sóra, ugyanúgy, ahogy akkor is jutalmaz minket, amikor túl sokat ettünk, vagy veszélyes gyógyszereket vettünk be, állítja Johnson. Ne együnk tehát túlsózott fagyasztott ételeket, hogy megvigasztalódjunk. A sófogyasztás és a kedélyállapot közötti kapcsolatot most kezdik felderíteni, de a tudósok biztosak abban, hogy a sok kapcsolat és a szívbetegség közt kapcsolat van.
A további részletek a Physiology and Behavior-ban találhatók.

Kommentár:

A sófogyasztás kutatása rendkívül megterhelt ideológiákkal. Javasolt olvasmány Szendi G: A sómítosz Ez az eredmény, összevetve a sómítosz írásomban leírtakkal jelzi, hogy nincs a sóval semmi baj. Egyes emberek valóban sóérzékenyek, de ezért nem érdemes a lakosság többségét egészségügyi kockázatoknak kitenni, így pl. depressziónak.


 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!