Az anya SSRI szedése fokozhatja a születési rendellenességek kockázatát

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Medline Plus (Epidemiology, November 2006.)

NEW YORK (Reuters Health) – Az SSRI-ok alkalmazása a korai terhességben fokozza az utódokban születési rendellenességek kialakulásának kockázatát, jelzi egy Dán népességen végzett vizsgálat.

"Az SSRI-ok magzati károsító hatására vonatkozóan kevés adat áll a rendelkezésünkre, " írják Dr. Pia Wogelius és kollégái az Aarhus Egyetemi Kórház munkatársai az Epidemiology novemberi számában.

A vizsgálat ideje alatt 150,780 nőt használtak kontrolnak, akik nem szedtek SSRI-okat. Közülük 5112 (vagyis 3.4%) gyermeke született valamilyen születési rendellenességgel, míg az 1051 SSRI-t szedő nő közül 51-nek (4.9%-nak) született a gyermeke rendellenességekkel.

 

 

Azok a nők tehát, akik terhességük alatt SSRI-okat szedtek, 34%-al nagyobb esélyük volt arra, hogy gyermekük rendellenességgel szülessen.

Az a 453 nő közül azonban, akik a terhesség második-harmadik hónapjában, vagyis a szervek kialakulásának időszakában szedett SSRI-t, 31-nek, (vagyis 6.8%-nak) született rendellenességgel a gyermeke, nekik tehát 84%-al nagyobb kockázatuk volt arra, hogy gyermekük rendellenességgel szülessen.

Nem világos, mondják a szerzők, hogy az SSRI-ok, vagy az a betegség, amire az SSRI-t írták, okozza-e a nagyobb számú születési rendellenességet. Azonban az az eredmény, miszerint az SSRI szedés és a veleszületett rendellenesség közt szorosabb a kapcsolat, ha a terhesség koraibb szakaszában szedték a gyógyszert, azt támasztja alá, hogy az SSRI szedés okozza a születési rendellenességeket.

Kommentár:

A veleszületett rendellenességek a jéghegy csúcsa, ugyanis ezek a legnyilvánvalóbb és gyorsan kiderülő magzati károsodások. A sokkal alattomosabb bajok, pl., a magzat fejlődő idegrendszerére gyakorolt hatás jóval később derül ki, és nem fogják kapcsolatba hozni az anya korábbi gyógyszerszedésével. Stefan P Kruszewski neuropszichiáter a British Medical Journal hasábjain arra figyelmeztet, hogy súlyosan sérül a nők tájékozott beleegyezési joga akkor, amikor a gyógyszeripar, a kutatók és a pszichiáterek eltitkolják a reális veszélyeit az terhességi alatt SSRI kezelésnek. Mindennapi tapasztalat, hogy a pszichiáterek magabiztosan azt bizonygatják betegeiknek, az SSRI szedése terhesség alatt teljesen ártalmatlan. Ezt korábban sem hihette épeszű ember, akinek szakterülete az idegrendszer működése és annak betegségei, de az utóbbi évek felkavaró hírei nyomán büntetendő veszélyeztetésnek tekintendő a mellékhatások tagadása.

Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!