Öngyilkossági kockázat SSRI szedés során idős korban

Forrás: Juurlink DN, Mamdani MM, Kopp A, Redelmeier DA. :The Risk of Suicide With Selective Serotonin Reuptake Inhibitors in the Elderly. Am J Psychiatry 2006; 163:813-821

Fordította, kommentálta: Szendi Gábor

A szerzők az SSRI-okkal megkezdett gyógyszeres kezelés öngyilkosság fokozó hatását vizsgálták idős betegeknél. 1.2 millió 66 éves avagy annál idősebb kanadai személy orvosi adatait vizsgálták meg 1992 és 2000 közt. A szerzők meghatározták az SSRI-ok és más antidepresszánsok szedésének öngyilkossági kockázatát a kezelés megkezdésétől kezdve havonta értékelve. A vizsgált időszakban 1329 befejezett öngyilkosság történt az antidepresszánst szedő csoportban. Az SSRI-t szedők körében a más antidepresszánsokat szedőkhöz képest az első hónapban ötször többen, a második hónapban 1.7-szer többen követtek el végzetes öngyilkosságot. A szerzők a jövedelemtől a testi betegségeken át a depresszió mértékéig mindent figyelembe vettek az elemzéskor, s így megállapítható volt, hogy az öngyilkosságok ötszörös és 1.7-szeres gyakorisága az SSRI csoportban független volt a depresszió mértékétől. Jól tudjuk, hogy az SSRI-okat nem csak depresszióban, hanem krónikus fájdalomban, pánikbetegségben, szorongásban, migrénben, lábfájásban és megszámlálhatatlan kórképben "kipróbálják" az orvosok. Az SSRI csoportban, összhangban a korábbi beszámolókkal, miszerint az SSRI-ok fokozzák az agresszivitást és agitáltságot, szignifikánsan gyakoribb volt az erőszakosan elkövetett az öngyilkosság (önakasztás, mélybe ugrás, vonat elé vetés, golyó általi halál). A grafikonon látható, hogy az SSRI-szedés során jellegzetesen jóval magasabb és folyamatosan nő az erőszakosan elkövetett öngyilkosságok száma, és ez drasztikusan eltér az egyéb antidepresszánsok szedése alatt bekövetkező erőszakos öngyilkosságok számától (lásd. grafikon).

Ez igazolja, hogy az SSRI-ok, mint gyógyszerosztály sajátja az agresszivitás és az erőszakosság fokozódásának kockázata. Fontos megjegyezni, hogy az ötször nagyobb számú öngyilkosság relatív arányszám, csupán a többi antidepresszánshoz mérve ekkora a kockázat! Az abszolút kockázat kapcsán a szerzők csak annyit jegyeznek meg, hogy ez alacsony, mivel "mindössze 3353 SSRI-t szedőből 1 követ el öngyilkosságot az első hónapban". Szokatlan számítási módja ez az öngyilkossági arányszámnak, ugyanis ezt 100 000 fő/évben szokták megadni. A sajátos számítási mód egyetlen célja: elrejteni a megdöbbentő adatokat. Ha átszámoljuk ugyanis a szerzők adatait a statisztikában megszokott módon, akkor az 358 öngyilkosság 100 000 fő/év arányt kapjuk. Kanada öngyilkossági statisztikái szerint a 65 éves és annál idősebb korosztályban 1996-ban 13.4, 1997-ben 14.2 fő jutott 100 000 főre évente. (Forrás:www.statcan.ca). Ez 25-szörös öngyilkossági kockázatnövekedést jelent SSRI szedés alatt! Magyar adatokra átszámolva nálunk "csak" tízszeres kockázatot jelent a végzetes öngyilkosság kockázatát tekintve.

 

 

Kommentár:

Az abszolút öngyilkossági kockázat kalkulálásánál már érezhető a szerzők megalázkodó finomkodása, amelyre azért kényszerülnek, hogy közleményük egyáltalán megjelenhessen. Ha valaki mérlegeli, miért vállalkozik valaki egy ilyen téma kutatására és egy ilyen közlemény megírására, csak arra következtethet, hogy a szerzőket aggasztja az SSRI-ok öngyilkosság-fokozó hatása, és cáfolni szeretnék azt, ami most az FDA újabb ajánlásában is megfogalmazásra kerül, miszerint idősebb korban az SSRI-ok védenek (??) az öngyilkossággal szemben. Ez a vizsgálat nyilvánvalóan cáfolja ezt, ráadásul nem egy szűk, pár száz fős vizsgálatból vonják le következtetéseiket, hanem egy hatalmas, szelektálatlan beteganyagon, vagyis a torzítás veszélye kicsi. Ill. torzítás nyilvánvalóan van, hiszen sok öngyilkosságot a rokonok eltitkolnak, ill. balesetnek minősítenek, a kockázat tehát a becsültnél nagyobb kell legyen a valóságban. Az adatok egészen megdöbbentőek. Miközben a pszichiátria, az FDA és a gyógyszeripar arról papol, hogy az SSRI-ok védenek az öngyilkossággal szemben, eközben halálba küldenek évente sok ezer embert pusztán azzal, hogy antidepresszánsokkal tömik őket. Mindez miért? Kizárólag a profitért. 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!