Roxanne Khamsi: A gyógyszerreklámokat bírálták, mert siralmasan félrevezetők

Forditotta: Szendi Gábor
Forrás: Nature 8 November 2005

A depresszió egyszerűen megmagyarázható az agy kémiai egyensúlyzavarával? Egy kutatópáros szerint erre csekély bizonyíték van, és a gyógyszercégeknek nem volna szabad megengedni, hogy ezt az állítást hirdetéseikben használják. Azután, hogy a pácienseket azzal az üzenettel bombázzák, hogy a depressziót egy bizonyos kémiai anyag (a szerotonin) hiánya okozza az agyban, a páciensek szkeptikusak lesznek minden más kezeléssel szemben, amibe a gyógyszerektől a pszichoterápiáig sok minden beleértendő.

"A reklámokban szereplő állítás nem egyezik meg a tudományos állásponttal", mondja Jonathan Leo, a floridai Bradentonban található Lake Erie College of Osteopathic Medicine professzora, aki társszerzője egy esszének, amely ezen a héten jelent meg a PLoS Medicin-ben.

A két kutató azt szeretné, hogy az FDA (amerikai gyógyszerhatóság), amely a gyógyszerhirdetéseket szabályozza az USA-ban, vegye szemügyre az antidepresszáns hirdetéseket, és fogalmazzon meg figyelmeztetést mindazon cégek felé, akik nem tartják be a szabályokat. (Az USA-ban, de máshol is, tilos hamis állításokkal reklámozni valamely árucikket. ford. megj.)

Jobban érezni magunkat

A kérdéses gyógyszerek az SSRI-ok, mint pl. a Prozac, a Zoloft, a Paroxát és társai. Ezek a gyógyszerek gátolják a szerotonin visszavételét, a szerotoninét, amely hírvivő molekula z agyban és szerepe van a hangulati életben. A klinikai vizsgálatokban ezek a gyógyszerek segítettek a depressziósokon, bár vannak aggodalmak, miszerint e szerek fokozzák az öngyilkossági kockázatot gyermekekben (e cikk megjelenése óta a veszélyességi korhatárt már felemelték 25 évre! ford. megj.)

Leo azt mondja, ezeknek a gyógyszereknek a hatásmechanizmusa tisztázatlan. A szerotonin hiányról soha nem mutatták ki, hogy depressziót okoz. Amikor megkíséreltek depressziót indukálni a szerotonin szint lecsökkentésével, ez nem sikerült. És más anyagok, amelyek növelik a szerotonin szintet, nem mindig enyhítik a depressziót.

Leo hozzáteszi, hogy vizsgálatok bizonyítják, hogy a testgyakorlás, a placebo és a szerotoninnal kapcsolatban sem álló vegyületek is ugyanolyan jól hatnak, mint az SSRI-ok.

"A más (nem SSRI) antidepresszánsok hatása ugyanannyira jó", mondja egyetértőleg Irving Kirsch, az angol University of Plymouth professzora. Szerinte vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy a depresszióban szenvedő embereknek valóban problémájuk van a szerotonin szintjükkel. És, teszi hozzá, további kutatásokra van ahhoz is szükség, hogy bebizonyítsák, hogy az SSRI-ok tényleg jobban hatnak, mint a placebo (mert ez idáig ez nem bizonyosodott be, ezt éppen Kirsch mutatta ki az SSRI klinikai vizsgálatok újraelemzésével. ford. megj.)

"Hogy az SSRI-ok miként idézik elő pozitív terápiás hatásukat, még homályos", mondja Cleveland Robert Findling az ohioi clevelandbéli Case Western Reserve University kutatója, aki gyógyszeripari tanácsadó a témában. De, hangsúlyozza, erős bizonyítékok vannak arra, hogy az SSRI-ok enyhítenek a depresszión.

Az egyensúly megtalálása

Leo és Jeffrey Lacasse, a Florida State University kutatója kikeresték és elemezték a hirdetéseket, vajon ezek közvetítik-e a fogyasztók felé ezeket az SSRI-okkal kapcsolatos bizonytalanságokat (mármint, hogy hatásuk erősen kétséges, és hogy a szerotonin szerepe bizonyítatlan depresszióban. ford. megj.)

Egy hasonló helyzetben hozott korábbi döntés sarkalta őket arra, hogy azt gondolják, eredményük érdekes lehet az FDA számára is. 2002-ben ugyanis az Ír Gyógyszer Tanács, amely az FDA ír megfelelője, megtiltotta egy nagy gyógyszercégnek, hogy a pácienseknek szóló kiadványokban azt állítsák, hogy a Paroxát (Seroxát) a szerotonin egyensúlyt állítja helyre.

Sok -a kutatók által elemzett- hirdetés említi ezt az általános bizonytalanságot a depresszió okával kapcsolatban, és csak annyit mondanak, hogy a szerotonin szint csökkenés felelős "lehet" ezért. De Leo és Lacasse rámutatnak, hogy az FDA szabályzat megköveteli azt is, hogy a hirdetés tárja fel az állítást alátámasztó bizonyítékok korlátozottságát.

A kutatópáros abban reménykedik, hogy az FDA felül fogja vizsgálni ezeket a hirdetéseket. "nem hiszem, hogy ez megoldaná a problémát, de egy figyelmeztető levél valamicskét segíthet", mondja Lacasse. A hirdetések megváltoztatása, ez Leo reménye, meggátolja az embereket abban, hogy továbbra is azt higgyék, a depresszió semmi más, mint egy kémiai anyag szintjének ingadozása az agyban, és ez felnyithatja a szemüket más megoldások irányába is.

Hivatkozás:Lacasse J.R., Leo, J.: Serotonin and Depression: A Disconnect between the Advertisements and the Scientific Literature. PLoS Med., 2. e392 (2005)

Kommentár:

Miközben komoly szakemberek a "szerotonin hiányt" és a "kémiai egyensúlyzavart" egyszerűen a modern tömegkultúra gyógyszeripar által generált mítoszának tekintik, addig ma Magyarországon a legtöbb pszichiáter (tisztelet a kivételnek) szemrebbenés nélkül állítja betegének, hogy depressziója szerotonin hiányból fakad. Amit Írországban betiltottak és még a reklámokban sem szabad használni, azt nálunk a tudomány nevében lehet hirdetni. És az emberek megeszik az ilyen ostoba, soha nem igazolt állításokat, hiszen egy orvosi diplomával rendelkező ember mondja a szemükbe a legnagyobb határozottsággal. Ez nem egyszerűen tudományos megtévesztés, hiszen nem egy népszerű tudományos előadás keretében hangzik el, hanem egy rendelőben, ahol az emberek egészsége, jólléte, jövője dől el egy félreinformálás hatására. A másik félrevezető állítás, ami mindennapos, hogy az antidepresszánsok hatásosak. Nem hatásosak, nem bizonyított, hogy hatásosak. Törzskönyvezettek! Ez egészen mást jelent. Az elmúlt húsz évben húsz halálos mellékhatású gyógyszert vontak vissza. Ők is törzskönyvezettek voltak! A törzskönyvezés nem a hatásosság tudományos igazolása, hanem egy engedélyezései eljárás, amit a gyógyszeripar megtanult remekül manipulálni. Ma a legtöbb pszichiáter azt állítja, hogy:

 1. az Ön depressziója szerotonin hiányból fakad
 2. erre van igazoltan hatásos gyógyszer, az antidepresszánsok
 3. az antidepresszánssal majd helyreállítjuk a szerotonin szintjét
 4. más kezelés erre nincs, hiszen ez biokémia

Ezek az állítások tudományosan hamisak, félrevezetők, és megsértik a tájékozott beleegyezés elvét, mert:

 1. nem mondják el, hogy ez csak egy igazolatlan hipotézis
 2. nem mondják el, hogy e szerek hatásossága több, mint kérdéses
 3. nem mondják el, hogy a szerotonin hiány nem mérhető, nem igazolható, hogy a depressziónak, mint "betegségnek" nincs objektív igazolása
 4. nem mondják el, hogy létezik másfajta kezelés is (pl. pszichoterápia, testmozgás, vitaminszedés, fényterápia, stb.), melyek legalább olyan hatásosak és mellékhatás mentesek
 5. nem vizsgálják, nem vitaminhiány, omega-3 hiány, élethelyzetek, konfliktusok, fényhiány, testi betegségek, gyász, stb. okozza-e
 6. nem mondják el, hogy e szerek fokozhatják az öngyilkossági késztetést,
 7. nem mondják el, hogy súlyos mellékhatások léphetnek fel alkalmazásuk során (vérzékenység, impotencia, libidócsökkenés, csontritkulás, magzati ártalmak, stb.)
 8. és végül nem mondják el, hogy e szerek elhagyása sokak számára szörnyű szenvedés vagy egyszerűen lehetetlen feladat

Az embereknek meg kell tudniuk, mi között választhatnak, mi az előnye és mi a kockázata egy kezelésnek a többivel összehasonlítva.

Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!