Venlafaxine: Veszélyes mérgezőhatás túladagolásban

Írta: Janet Webb, BSc(Pharm), MSc
Forrás: BC MEDICAL JOURNAL VOL . 49 NO . 1, JANUARY / FEBRUARY 2007
Fordította: Czárán Judit

Venlafaxine (Effexor, Efectin, Olwexya, Velaxin ) egy szerotonin és noradrenalin visszavétel gátló, 1994-ben került piacra Kanadában. Ahogy ez már új gyógyszerek bevezetésekor lenni szokott, túladagolásának következményeivel kapcsolatban rendkívül kevés tapasztalat állt rendelkezésre. Bár kezdetben mindössze 12 öngyilkossági kísérletet vizsgáltak, mivel haláleset nem történt és csak egy páciensnél regisztráltak rohamot, azt remélték, hogy a többi antidepresszánsnál kevésbé veszélyes a túladagolása 1. A kezdeti optimizmust követően azonban hamar egyértelművé vált, hogy a venlafaxin túladagolása mérgezést okoz. 1996-ra a mérgezési központok számos esetet jeleztek, ahol a túladagolás tachicardiához (fokozott szívveréshez), vérnyomáscsökkenéshez, rohamokhoz, kómához, szerotonin szindrómához (súlyos, életveszélyes állapot) illetve halálhoz vezetett 2-8.
A venlafaxin más antidepresszánsokhoz viszonyított relatív toxicitására először egy mortalitási adatokkal kapcsolatos elemzés hívta fel a figyelmet, melyet, Angliában publikáltak 2002-ben 9. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az antidepresszánsok közül egyedül a venlafaxin túladagolásánál volt a halálos kimenetelű mérgezések aránya (13,2 egy millió felírásra vetítve) összevethető a clomipraminéval (Anafranil) (12.5 halál/egy millió felírás). A szerotonerg antidepresszánsok közt a legrosszabb halálos kimenetelű mérgezési arány (3/egy millió felírás) a fluvoxamint (Fevarin) jellemezte. Kiderült, hogy a venlafaxin nagyobb valószínűséggel okoz intenzív osztályos felvételt , mint az SSRI-k 10 és úgy tűnik, hogy az SSRI-oknál nagyobb valószínűséggel okoz szerotonin szindrómát, rohamokat és szívritmuszavart 10. A venlafaxine a triciklikus antidepresszánsok (Amytriptilin, Melipramin, Anafranil ; az első antidepresszánsok; súlyos mellékhatásaik miatt ma már ritkán alkalmazzák őket. –szerk. megj.) túladagolásakor megfigyelhető EKG elváltozásokhoz hasonló elváltozásokat okoz, lehetséges, hogy a nátrium-csatorna blokkolása révén 11. A triciklikusokkal összehasonlítva a venlafaxine 4,4-szergyakrabban okoz rohamokat.
Brit-Kolumbia Drog- és Méregügyi Tájékoztató Központjának (DPIC) Méreg Ellenőrző központja több mint egy évtizeden keresztül foglalkozott a venlafaxin túladagolásával. A DPIC tapasztalatai egybevágnak a vonatkozó szakirodalomban megjelent adatokkal, és számos esetet sorolnak fel mind felnőttek mind serdülők köréből, ahol a venlafaxin túladagolása következtében tachicardia, vérnyomáscsökkenés, szerotonin szindróma, hirtelen roham, illetve szívritmuszavar lépett fel. A betegek biztonsága és a gyógyszerbiztonság érdekében a DPIC továbbra is gyűjti a venlafaxin túladagolására vonatkozó adatokat Brit-Kolumbiában, tanáccsal szolgál konkrét helyzetekben és nyomon követi az egyes eseteket. A végzetes kimenetelű esetekre vonatkozó bizonyítékok felhalmozódása az Egyesült Államokban nemrégiben arra ösztönözte a Wyeth-t, hogy vizsgálja felül az Effexor (Efectin, Olwexya, Velaxin) felírására vonatkozó útmutatóját. 12 Felhívják a figyelmet arra, hogy a venlafaxin túladagolásánál több halálos kimenetelű esetet regisztráltak, mint az SSRI-knál, de kevesebbet, mint a triciklikus antidepresszánsoknál.
Annak érdekében, hogy fokozottan tudatosítsa az emberekben a venlafaxin túladagolásával kapcsolatos komoly problémákat, a DPIC nemrégiben a Toxic Update Newsletter című kiadványában cikket jelentetett meg a szer toxikus hatásáról. Ezt a sürgősségi osztályokon és érdeklődő orvosok körében terjeszti Brit-Kolumbia-szerte. Ha szeretne a cikkből egy másolatot kapni vagy szeretne felkerülni a hírközlési listára, akkor küldjön e-mailt az info@dpic.ca címre.

References
1. Montgomery SA. Venlafaxine: A new dimension in antidepressant pharmacotherapy. J Clin Psychiatry 1993;54:119-
126.
2. Woo OF, Vredenburg M, Freitas P, et al. Seizures after venlafaxine overdose: A case report. J Toxicol Clin Toxicol 1995;
33:549-550.
3. Durback LF, Scharman EJ. Seizures associated with venlafaxine overdose. J Toxicol Clin Toxicol 1996;34:557.
4. Dahl B, Crouch BI, Rollins D. Death from venlafaxine overdose (Effexor). J Toxicol Clin Toxicol 1996;34:557.
5. Peano C, Wahl M, Keyes N, et al. Seizures and ventricular tachycardia secondary to venlafaxine and lamotrigine. J Toxicol Clin Toxicol 1996;34:558.
6. Fantaskey A, Burkhart KK. A case report of venlafaxine toxicity. J Toxicol Clin Toxicol
1995;33:359-361.
7. Kolecki P, Miller M. Isolated venlafaxineinduced serotonin syndrome. J Toxicol Clin Toxicol 1996;34:558-558.
8. Kokan L, Dart RC. Life-threatening hypotension from venlafaxine overdose. J Toxicol Clin Toxicol 1996;34:559.
9. Buckley NA, McManus PR. Fatal toxicity of serotonergic and other antidepressant drugs: Analysis of United Kingdom mortality data. BMJ 2002;325:1332-1333.
10. Whyte IM, Dawson AH, Buckley NA. Relative toxicity of venlafaxine and selective serotonin reuptake inhibitors in overdose compared to tricyclic antidepressants. Q J Med 2003;96:369-374.
11. Combes A, Peytavin G, Theron D. Conduction disturbances associated with venlafaxine. Ann Intern Med 2001;134: 166-167.
12. Camardo J (Wyeth Global Medical Affairs).Dear Health Care Provider Letter. 17 October 2006. www.fda.gov/medWatch/safety/2006/safety06.htm#Effexor (accessed 25 October 2006).


Kommentár:

A BC Drug and Poison Information Centre 2006/3. száma további részletekkel is szolgál az Efectin veszélyességéről. A gyógyszer igen könnyen vezet túladagoláshoz, már 1-3 gr bevétele is mérgezést okozhat (pl. az 50 mg-os tablettából 60 szemes, a 150 mg-os kapszulából 28 darabos kiszerelés létezik Mo.-on). Más szerotonin szintet növelő gyógyszerekkel együtt szedve (pl. migrénellenes szerek) ugyancsak előállhat mérgezés, és alkohol fogyasztása ugyancsak fokozza a mérgezés kockázatát.
A mérgezéskor fellépő szerotonin szindróma életveszélyes állapot, azonnali orvosi kezelést igényel.
Kezdeti tünetei: nyugtalanság, hallucináció, koordinálatlan mozgás, gyors szívverés, gyors vérnyomásváltozás, hőemelkedés, hiperaktiv reflexek, émelygés, hányás, hasmenés.
Későbbi tünetek: agitáltság, koordinálatlan mozgások, erős izzadás, hasmenés, hiperaktiv reflexek, láz, zavartság, mánia, izomfeszülés, izomgörcsök, hidegrázás, remegés.
A szívtünetek közt a heves szívverés, vezetési zavarok, és a fokozott arritmia hajlam szerepel. A légzés gyengülhet. A fáradtság, szédülés, agitáltság, remegés és generalizált epilepsziás rohamok gyakoriak. Veseleállás ritkán fordul elő. Izomfeszülés, fokozott tónus, izomrángások, arcgrimaszolás, fogkocogtatás és izomsejtszétesés előfordul.
A tünetek a bevételtől számított 6 óra múlva jelentkeznek, az elnyújtott (XR) formánál 19 óra is lehet a tünetek kezdetének ideje.

Mivel az venlafaxin gyors lebomlású, ezért akár egyetlen tabletta kihagyása súlyos megvonási tüneteket eredményez. Erős a dependencia veszélye, és elhagyáskor komoly nehézségek léphetnek fel a súlyos megvonási tünetek miatt.

Az Efectin gyakori mellékhatásai:
Hányinger, irritáblis bélszindróma, szédülés, fáradtság, álmatlanság, szájszárazság, szexuális zavarok, verejtékezés, élénk álmok, vérnyomásnövekedés, elektroschockszerű érzések, fokozott szorongás a kezelés kezdetén, agitáltság

Ritkább mellékhatások:
Szívritmus zavar, emelkedett koleszterinszint, felfúvódás, gyomorfájás, abnormális látás, idegesség, agitáltság, fokozott szorongás, akathisia, pánik rohamok, depresszió, öngyilkossági gondolatok és késztetések, zavartság, neuroleptikus malignans szindróma, étvágytalanság, székrekedés, remegés, álmosság, allergiás bőrreakciók, külső vérzések, súlyos csontvelő károsodás, májgyulladás, hasnyálmirigygyulladás, epilepszia, tardív diszkinezia (visszafordithatatlan mozgászavar), nyelési nehézség, pszichózis, hajhullás, ellenségesség, mánia, fogyás, hízás, gyilkossági gondolatok, agresszió, deperszonalizáció, vizuális hallucinációk, duzzadt vagy vérző íny

Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!